maanantai 5. marraskuuta 2012

Kuvia, kuvia vaan

Viime viikolla julkistettiin kaksi hienoa kuvakokonaisuutta. Hollannin Rijksmuseum avasi käyttöliittymän yli 100 000 teoksensa kuvien katseluun ja käsittelyyn. Kotoinen SLS aiemman lupauksensa mukaisesti Flickr-tililleen joukon hienoja Helsinki-kuvia. Niiden kuvailutiedot ovat melko minimaaliset, mutta yllä olevat kattokiipeilijät olivat katsomassa juhlallisuuksia Runebergin patsaalla.

Rijksmuseumin kokoelmasta en vielä ole onnistunut löytämään hakemaani eli 1400- ja 1500-luvun pohjoista maalaustaidetta, mutta mikäs kiire tässä on. Harjoittelin käyttöliittymän käyttöä keräämällä setin kuvia Suomesta (Helsingistä, Imatralta ja Lappeenrannasta) ja Ruotsin historiasta. Ehdin tännekin jo yhden kuvan kaapata ennenkuin Twitterissä joku kommentoi kuvien käyttöehtoja. Vapaa tarkoittikin vain vapaata henkilökohtaista käyttöä eikä täten esimerkiksi blogikuvitusta?

Sivustolla surffaamalla en onnistunut löytämään mitään selvää tekstiä. Studion puolen ehtolinkki vie muson sivulle, johon on koottu tiukkasanaisia pdf-dokumentteja, joissa on päästetty lakimiehet ääneen pr-osaston sijaan. Mikään ei viittaa "public domainiin", joten ilmeisesti ensimmäiseksi lukemassani artikkelissa oli turhaa hehkutusta?

Kun rohkaistuin yrittämään yhden kuvan latausta huomasin, että ehdot oli esitetty juuri siellä, missä niistä pitääkin olla tietoinen. Mutta olisivat voineet olla ehtosivullakin...


Saa siis käyttää epäkaupallisilla verkkosivuilla! Paitsi, että seuraavassa näkymässä...
... kielletään julkaisu. Ota tästä nyt sitten tolkkua.

Free eli vapaa voi internetissä tarkoittaa yhtä ja toista. Helposti menee sekaisin ja media ei auta asiaa. Hesarin Siskon palstalta saattoi lauantaina lukea, että Creative commons -lisenssoidut "kuvat ovat ilmaisia". Hieman mutkia oiottu, sillä jossain tapauksissa lisenssi nimittäin rajaa kaupallisen käytön pois eli moinen vaatisi rahallisia korvauksia kuvan haltijalle.

Flickrin käyttöliittymässä kuvan käyttöehdot ovat oikeassa reunassa. SLS:n Helsinki-kuvien osalta selviää yhdellä klikkauksella, että niillä saa tehdä mitä vaan, kunhan kertoo, mistä kuva on peräisin.

Ei kommentteja: