tiistai 28. kesäkuuta 2011

Sotilaita odottivat Lellaisissa ja Paneliassa 1793

Euran seurakunnassa oli syksyllä 1793 kahdella naisella sama ongelma. Lellaisten kylästä Maria Eriksdotter ja Paneliasta Lisa Andersdotter halusivat naimisiin, mutta edellisten aviomiesten kohtalosta ei ollut tietoa. Marian mies Johan Andersson oli lähtenyt vapaaehtoisena sotaan 1790. Lisan mies Anders Stadig oli reserviläinen Euran komppaniassa ja sodasta palanneiden tarinoiden mukaan kaatunut rintamalla. Nyt oli viimeinen tilaisuus ilmoittaa elossaolosta, jos nimittäin osui sanomalehdessä Inrikes tidningar 13.9.1793 julkaistu ilmoitus silmiin.

Neljä nimeä ja satakuntalainen seurakunta, lisätiedon hakeminen pitäisi käydä kuin tanssi. Mutta Hiskistä ei irtoa Eurasta ensimmäisiä avioliittoja eikä myöskään toisia. Rippikirjassa 1790-1800 ei ole Lellaista eikä Paneliaa, tarvittaisiinkohan tähän kappeliseurakunta? Tai kaksi?

No joo. Kiukaisissa vihittiin 2.1.1785 Köylypolven Kuusistosta "Drg. Res. Sold. Anders Johansson Stadig " ja "Pig. Lisa Anders:dr". Samasta kylästä 24.5.1796 "Res. Sold. Enk. Elisabeth Anders:dr" ja "Drg. Mats Gustafsson". Parin vuoden viiveellä saatiin siis Liisan elämä takaisin raiteille.

Honkilahdessa puolestaan vihittiin 9.2.1794 Lellaisten Junkkalasta "Torp: Johan And:s: " ja "Enka Maria Ersdr". Oikea Maria? Junkkalassa on useampi Jussi, mutta kaikilla väärä patronyymi. Paitsi pitäjäsepällä. Tosin voisi auttaa asiaa, jos katsoisi aukeamaa, joka kattaa vuoden 1794? Juu, tuossahan pariskunta on, ilman viitteitä Marian alkuperästä. Toista Mariaa ei Lellaisten sivuilta yhdellä läpikäynnillä löydy, mutta siellähän hänen piti asua jo sanomalehti-ilmoitusta julkaistaessa?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Anders Stadig löytyy Paneliasta rippikirjassa http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=6488&pnum=122 jossa kuolinajaksi ilmoitetaan 19.3.1791.

Terv. Jussi Tolvi

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos täydennyksestä!