tiistai 22. maaliskuuta 2011

Rekonstruktioita

Viikonloppuna yritin töniä Olof Ångermania eteenpäin. Miesparan luut ovat iät ajat sitten hajonneet, mutta rauhassa ei saa maata. Laitoin löytyneiden virkakirjeiden tietoja vihdoinkin sievään taulukkoon, jolla saan päällekkäisyydet (toivottavasti) pois. Tavasin puolen vuoden tauon jälkeen taas Mats Hallenbergin voutiväitöstä. Ei tällä vauhdilla valmista tule, mutta ainakin otsikko on keksittynä "Olof Ångermanin elämä, rekonstruktio".

Rekonstruktio eikä rekonstruktioyritys, sillä yrityksiä ovat kaikki rekonstruktiot. Millä teemalla ja Olofin vuosisadalla pysyen alla kuvia raunioista 1800-luvulla ja kuvitelmat niiden ulkonäöstä 1500-luvulla.

Kuusiston piispanlinnan rauniot (Svenska Familj-Journalen. Band VIII, årgång 1869)
Samaiset rauniot hieman vähemmällä kasvillisuudella (Digitaaliarkisto: Rakennushallitus > Rakennushallituksen piirustukset II (kokoelma) > Linnat, kartanot, museot ja näyttelyhallit > 1-8. [Linnakirja: Kuusiston linna 15. vuosisadalla]. (RakH II Iba. 76a/- -)

Ja sitten hyvin harkittu (?) näkemys linnan tilasta 1500-luvulla. Vai tarkoittaako "15de århundradet" itse asiassa 1400-lukua? Taitaa olla, eikä Olof linnaa ehtinyt nähdä, mutta antaa mennä kun aloitettiin. (Digitaaliarkisto: Rakennushallitus > Rakennushallituksen piirustukset II (kokoelma) > Linnat, kartanot, museot ja näyttelyhallit > 1-8. [Linnakirja: Kuusiston linna 15. vuosisadalla]. (RakH II Iba. 76a/- -)

Raaseporin rauniot (Kyläkirjaston kuvalehden B-sarjan numero 31.3.1888)

Raaseporin linna (Digitaaliarkisto: Rakennushallitus > Rakennushallituksen piirustukset II (kokoelma) > Linnat, kartanot, museot ja näyttelyhallit > 1-6. [Raaseporin linna 1500 -luvulla]. (RakH II Iba. 76b/- -))

Ei kommentteja: