perjantai 22. lokakuuta 2010

Tulipalo Paattisissa 1796


Yllä oleva uutinen julkaistiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 30.3.1796. Paattisten kappalainen raportoi, että 14.2.1796 kello 2 aamulla oli Auvaismäen Pietilässä palanut 8 eläintä suojaansa, talli, 3 latoa ja 2 sikalaa. Nämä kuuluivat Petter Pettersonille, jolla ei ollut nyt enää edes yhtä lehmää lypsettäväksi tai härkää ajoihin. Hevonen sentään jäi ja vaimo, joka oli hyvä talousihminen.

Vakuutukset perheen avun ansaitsemisesta ovat tehonneet, sillä 10.8.1796 julkaistiin samassa lehdessä pitkä lista apua antaneista. Enimmäkseen Paattisista, mutta joku tukholmalainenkin oli osallistunut.

Hiskistä löytyy Auvaismäen Pietilän pariskunnan "Bd: Pehr Pehrss:" ja "hu: Anna Michelsdr:" lapsia ja tästä epäonnisesta perheestä ilmeisesti uutisessa oli kyse.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Nyt on ihan pakko halkoa hiuksia, kun tuo Paattisten taivutus näyttää usein tuottavan hankaluuksia (ulkopaikkakuntalaisill?), kuten niin monet muutkin suomalaiset paikannimet. Eli Paattisilla, ei Paattisissa.

Tsemppiä,
:m

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos kommentista. Sisä- ja ulkosijojen oikea käyttö ei ole hiusten halkomista vaan yleissivistystä. Pahoittelen mokaani ja yritän muistaa kiinnittää asiaan enemmän huomiota liikkuessani vierailla alueilla.