maanantai 15. helmikuuta 2010

Nopeasti kartalle

Hämmäisten tilien kanssa kamppailu jatkuu, mutta tarkastellaan välillä karttoja. On tullut tehtyä (täälläkin) aiemmin, mutta kertaus on opintojen äiti?

Kansalaisen karttapaikasta perussijainti.

Heikki Rantatupa historialliset kartat portaali tarjoaa tekstihaulla Hämmäinen maakirjakartan, joka on ajallisesti oleellisin. Haulla Uskela tulee 15 tulosta, joista monet muita maakirjakarttoja. Joukossa myös kolme osaa Kalmbergin kartastosta R V : List 9, R VI : List 9 (tässä Hämmäinen selkeästi näkyvissä), R V : List 10. Yleiskarttaa ei saa edellisellä haulla esille, mutta Salo antaa Karta öfver Finland : Sektionen F2 : sydvestra delen af Åbo län med vestligaste delen af Nylands län. Lupaavan oloisesta päiväämättömästä kihlakunnankartasta puuttuu Hämmäinen, mutta siitä näkyy selvästi rantaviivan muutos (olettavasti) myöhempiin karttoihin verrattuna. Ja 1500-luvun lopulla rantaviiva oli vielä jossain vielä ylempänä.

Digitaaliarkistossa on esillä Venäläiset topografikartat 1:21 000. Hyvällä tuurilla oikea kartta voi löytyä vapaasanahaulla, mutta harvemmin ei. Jokaisella kartalla on järjestysnumero, mutta näillä ei voi toistaiseksi hakea vapaasanahaussa. Eli selaamaan 365 karttaa eli 37 sivua läpi... josta näkyy että Halikon kihlakuntaa, voisi toimia. 26 tulosta ja jos tietäisin alueesta enemmän, osaisin varmaankin annettujen paikannimien perusteella avata suunnilleen oikean kartan. Mutta kun en tunne... olisi pitänyt vaan aloittaa ensimmäisestä, joka sattui olemaan oikea (Turun ja Porin lääniä, Halikon kihlakuntaa. 123,448 km2. [Salo] (VIII 21)). Samalla koodituksella toimii Senaatinkartasto (Maanmittaushallitus -> Maanmittaushallituksen historiallinen kartta-arkisto (kokoelma)) josta [Muurla] (Senaatin kartasto VIII: 21).

Maanmittaushallituksen historiallinen kartta-arkisto sisältää myös pitäjänkartastot ja jos haluaa voi selata 2217 karttaa läpi. Jollei, niin tässä vapaasanahaku toimii kohtuullisesti. Uskela tuottaa ensimmäisiin tuloksiin 8 karttaa, joista yhdestä Hämmäinen löytyy sieltä mistä kaikista muistakin.

Ei kommentteja: