tiistai 16. helmikuuta 2010

Jotain näkyy, jotain ei

Vietin suurimman osan viikonlopusta ja vielä maanantainkin sängynpohjalla, sairastaen. Kun olin jonkin verran hereillä katselin kännykästä tuoreimpia syötteitä. Luetuksi tuli merkittyä melko suuri määrä Digitaaliarkiston tuoreita tuotoksia "Valtiokonttorin korvausasiaintoimiston arkisto, Kortisto lisäkorvauslain tililtäottokorttien jäljennöksistä, Lisäkorvauslain tililtäottokorttien jäljennökset". Kuullostivat jokseenkin eksoottiselta ja siltä ne myös näyttivät, kun vihdoin pääsin isomman ruudun ääreen.

Otos vasemmalla on leikattu niin ettei siinä näy nimet. Jotka kyllä ovat mukana. Vaikka kyse on 1950-luvun asioista? Mistä asioista, siitä ei kylläkään tule tolkkua. (Pekka Henttonen kertoi vastauksen, kiitos.)

Enkä tolkkua saa myöskään näistä näkyvyyssäännöistä. Mitä erityistä on aineistossa Suomen passivirasto -> Suomen passiviraston arkisto > Pitäjänkirjat ,Pitäjänkirja 1848-1869 (Bab:4) kun sieltä ei saa mitään auki? "Aineisto ei ole vapaasti käytettävissä.", joka etusivun tekstiin perustuen tarkoittaa käyttörajoitusta kevyemmän näyttörajoituksen sijaan. Johtuu joko "lainsäädännöstä tai luovutussopimuksista"? Portti-näkymiin ainakin mahtuisi jonkinlainen selitys ihmettelijöille. (Tällä hetkellä siellä on Passivirastosta vain linkki suoraan Digitaaliarkistoon. Samoin Valtiokonttorin kohdalla.)

Haa, osiosta Suomen passivirasto > Suomen passiviraston arkisto >
Passiviraston organisaatiota ja toimintaa koskevat aktit ja asiakirjat > Passiviraston aktit 1819-1901 (Fg:1) löytyy jotain mitä saa nähdä: Johan Skyttän matkustuspassi vuodelta 1819 ! No, tämäkin arkistoyksikkö saanee tiedotteensa arkistolaitoksen sivulle tultuaan valmiiksi.

Ei kommentteja: