maanantai 22. helmikuuta 2010

Muiden ihmisten projektien edistyminen

Parin viikon takaisessa keskustelussa SSS:n ja arkistolaitoksen kirkonkirjakuvausprojektista (*) esitettiin muistaakseni ainakin yhden ihmisen taholta näkemys "mutta oli se hyvä ettei tullut mormoniprojektia". Tätä en ymmärtänyt ollenkaan. Kyseinen pulju on todellinen sukututkijan ystävä ja heidän indeksointiprojektinsa tuottavat iloa jatkuvalla syötöllä, toistaiseksi ensisijaisesti Amerikkaa tutkiville.

Suomessa indeksointiprojektin merkitys ei olisi ollut kovin suuri, kiitos Hiskin. Mutta ruotsalaisten historiakirjojen indeksointia odotan innolla. Työn alla olevan alueetkin auttaisivat varsin todennäköisesti yhtä kesken olevaa hanketta. Vapaaehtoiset aloittivat viime elokuussa ja näin on edistytty:


(Luvut poimittu Renee's Genealogy Blog raporteista.)

Projektin valmistuttua (projektikuvauksen mukaan) kaikki voivat käyttää hakemistoja vapaasti ja digitoituja kuvia pääsee katsomaan SVAR:ssa, mutta jos on aktiivinen vapaaehtoinen tai mormoonikirkon jäsen myös toista kautta.

Kuten projektikuvauksesta näkyy, hommaa tehdään asiallisella asenteella. Tekijöille on selvää mihin ovat ryhtymässä ja mitä lopputuloksille tapahtuu. Koko indeksoitiprojektilla on etusivu, josta pääsee näköjään kokeilemaan pariksi minuutiksi hommaa ja voi sitten ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Ja ryhtyä toimiin, internetin yli. (Juu, hienolta vaikuttaa, mutta en minä silti aikonut ITSE osallistua...)

(*) Johon siis suhtaudu(i)n negatiivisesti. Siksi, että A) SSS toimi SSHY:n selän takana mikä on outoa keskusjärjestönä esiintyvältä B) SSS aloitti jälleen uuden projektin vaikka vanhoista ei ole kuulunut pitkään aikaan mitään C) tehdään päällekkäistä työtä SSHY:n vapaaehtoisten jo tekemän päälle D) kuvaus tehdään mikrofilmeistä E) mikrofilmeistä olisi ollut muutakin kuvattavaa.

Mutta tuoreimpana uutisena tänään SSS:n etusivulla "Kirkonkirjojen digitointia pohtiva sukututkimusjärjestöjen yhteistyöryhmä perustettu." Sukututkimusjärjestöjä tässä SSS ja SSHY.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten perustelet kommenttisi selän takana toimimisesta?

Tietääkseni SSHY on ollut arkistolaitoksen jutuista yhtä tietoinen kuin muutkin

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Minun käsittääkseni julkisuudessa eikä muuallakaan ollut havaintoa Arkistolaitoksen kirkonkirjadigitoinnista ennenkuin a) kirkonkirjoja alkoi ilmaantua Digitaaliarkistoon ja b) arkistolaitoksen tiedote ilmaantui.

Laitoin SSHY:n Facebook-ryhmään 27.1.2010 viestin "Onko Alavieska luovutetun alueen seurakunta. Sekin nimittäin nyt Arkistolaitoksen digitaaliarkistossa." SSHY:n puheenjohtaja Sami Lehtonen vastasi "Todellakin hyvä kysymys. Olisiko sitten kyse joidenkin seurakuntien teettämistä digitoinneista vai mistä?" Eli SSHY:n hallituksella ei ollut tietoa hankkeesta tuolloin.

SSS:n toiminnanjohtajan blogissa 5.11.2009 / 10.11.2009 (nähtävillä vain SSS:n jäsenistölle) viitattiin keskusteluihin arkistolaitoksen kanssa koskien myös kirkonkirjojen digitointia, mutta ei annettu mitenkään ymmärtää SSS:n aikovan osallistua tähän työhön.