maanantai 27. huhtikuuta 2009

Kyllä Satakunnastakin siirtolaiseksi lähdettiin

Sunnuntaina mainitsemassani haastattelussa Mauri Kunnas totesi ”Koiramäen Tuomaskin on jo pitkään ollut lähdössä kullankaivajaksi, mutta ei se ole vielä päässyt minnekään lähtemään.” Satakuntalaisesta maisemasta, kuten Koiramäeltäkin, lähdettiin siirtolaiseksi. Määrät olivat pienempiä, joten ovat lähes unohtuneet Pohjanmaan käsitteeksi muodostuneen muuttoliikkeen sivuun.

Kokosin jokin aika sitten Ancestry.com:in ”perhepuuksi” Kokemäeltä Amerikkaan lähteneitä Siirtolaisuusinstituutin ja Ancestryn lähteiden perusteella. Tutkimusinto laantui, kun mummoltani kuulin, että osa tuli takaisin (minkä ei kylläkään olisi pitänyt olla uutinen) ja tajusin, että selviteltävää olisi pitkälle 1900-luvulle.

Mutta kokoelmani jäi paikalleen ja tässä kuussa sain tiedustelun Josefiina Linterin Amerikkaan lähteneen pojan jälkeläiseltä. Koska en ollut tehnyt mitään tutkimusta kirkonkirjojen parissa en valitettavasti voinut antaa hänelle valmiita tuloksia. Mutta sain itse tietää, että Aarne Severi Linterin kolmesta pojasta 2 elää päälle 70-vuotiaina.

Ei kommentteja: