maanantai 27. huhtikuuta 2009

Tytöt vieraissa paikoissa 1600-luvulla

Jos ovat naiset useimmiten hukassa historian lähteissä, niin vielä pahemmin naimattomat neidit. Mitä säätyläisten tyttäret tekivät ennen avioliittoaan?

Catharina Hacksin, porvarin tyttären, ruumissaarnan elämänkertaosuudessa todetaan
"Sijtte laitti Her Räntmestari hänen Stockholmijn, enämmän hywiä tapoja oppimaan, ja siellä Palweluxeen joutui siehän Aican, sen Suuri sucuisen Frökenän F. MARGETA Wrangelin tygö, josa hän oli vscollinen ja nöyrä, tehden mitä hänen tuli, ja oli sinä Palweluxes, ainoastans 2 Ajastaika, erinomaisest sensyyn tähden, että Jumala hänen edescatzoi siehen P. Awioskäskyn Anno 1666 . 19 . päiwänä Heinä Cuusa; Sen Hywästi cunnioitetun ja Hywinoppenen Herr JACOB COLLINuxen tämän culuisan Vskelan Pitäjän Hywinvskotun Kirkoherran cansa"

Ja kaimalleen Catharina Barckille:

"Sitte oli hän racasten Wanhembains tykönä Ajastajan. Wuonna 1680 . on hän hywinmainittuin Wanhembains Tahdost mennyt Stockholmijn, ja cohta joutunut palweluxeen, muinen Wapasucuisen Herran Erich Ährensköldin tygö, joca siehen Aican Cuningal:da Maijestetildä tuli asetetuxi Ståthållarixi Calmarijn, on tämä meidän Sisar wainajam händä sinne seurannut, palwellen händä uscollisest puolentoista Ajastaica: Ja nijncuin hänelle ikäwäxi näkyi olla nijn caucana wieralla Maalla, cusa ei hän mitän Sanomita omaisistans saanut, on hän Wuonna 1682 . tullut Calmarista tacaisin Stockholmijn, aiwoituxes anda siellä itzens johonguun cunnialliseen Palweluxeen."

Vastaavia tietoja on poimittu Riitta Pylkkäsen Barokin pukumuoti Suomessa 1620-1720 –kirjaan (s. 274-275):

  • Eräs porvaristyttö matkusti 1635 Turusta Tukholmaan oppimaan korukirjontaa. Hän viipyi siellä 51 viikkoa ja joutui maksamaan 4 taaleria viikolta korvaukseksi.
  • Uskelan kirkkoherran tytär Kaarina palveli Vuorentaan kartanossa neiti Karin Hornin kamarineitona 1653.
  • Turun hovioikeuden asessorin Erik Rosendahlin tytär Anna palveli sotamarsalkka Kustaa Eevertinpoika Hornin rouvan Maria Silfverhielmin kamarineitona vuonna 1668.
  • Rykmentinkirjuri Antti Laurinpoika taas lähetti 1672 tyttärensä kahdeksi vuodeksi Riikaan kenttäpappi Jeremias Gregori Raumstadiuksen perheeseen oppiin.

Ei kommentteja: