keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Mähkärlä, Lokalahti, Vehmaa/Uusikaupunki

Heräsin tänä aamuna uneen, jossa selasin tuoreen oloista matrikkelia. Jotenkin sattumalta huomasin sen lopussa tekstiosan. Sieltä sitten paljastui, että Flachseniusten veljesten vanhempien nimet tiedetään siksi, että Margareta synnytti lapsen aitassa, lapsi siirrettiin sieltä pois liian aikaisin (?!) ja tästä tuli oikeusjuttu.

Ilmeisesti muistissani yhdistyi eilen paikallishistoriasta luettu älyvapaa 1600-luvun oikeusjuttu ja Melanderin Personskrifter-selailu. Jälkimmäisestä löytyi tiedot kahdesta Flachsenius-veljesten hautausjulkaisusta, joissa on henkilötietoja. Mutta nämä ovat vain Kungliga Bibliotekissa. Tukholmassa olisi kiva käydä, mutta vapaata aikaa siihen ei kovin pian löydy.

Olettaisin, että näihin tai muuhun vastaavaan aineistoon perustuu matrikkelien tiedot isästä nimeltä Henrik Henriksson ja äidistä nimeltä Margareta Jacobsdotter. Toisinaan veljesten syntymäpaikaksi ilmoitetaan vain Vehmaa, mutta Tengström matrikkelissaan tarkentaa paikaksi Mätkälä (Johan Jakob Tengström: Chronologiska förteckningar och anteckningar öfver Finska universitets fordna procancellerer samt öfver faculteternas medlemmar och adjuncter: från universitetets stiftelse inemot dess andra sekularår). SAY:stä löytyy Vehmaan Lokalahdelta Mätkärlä ja sieltä Henrik Henriksson, jolla vaimo Margareta. Koska vanhempien nimet on (teoriassa) voitu arpoa samoista veropapereista kuin mihin SAY perustuu, mielelläni jokin päivä tarkastaisin KB:n hautausvihkoset.

Vaikka varmuutta ei (tässäkään asiassa) ole, niin lähdin hakemaan Mätkälä/Mähkärlää kartalta. Kansallisarkiston digitaaliarkiston parasta antia (SAYn ohella) ovat Pitäjänkartat sekä Senaatin kartat. Pitäjänkartassa Mähkärlällä on selkeät rajat:


Senaatin kartan anti on Varsinais-Suomessa näköjään ihan eri tasoa kuin Kokemäellä, jossa topografisia käyriä ei pahemmin tarvitse piirrellä. Suunnistuskokemuksesta olisi hyötyä, maisema ei minulle ihan tästä aukea:



Mutta parempaa tietoa nämä tarjoavat, kuin Googlen satellittikuva:

Ei kommentteja: