perjantai 24. lokakuuta 2008

Kansallismuseon näyttely 1809

Tutustuin eilen Kansallismuseon 1809-näyttelyyn. Ilmaiseksi ja opastuksen kanssa. Puolitoista tuntia.

Olisin varmaan mennyt omalla rahalla jossain vaiheessa. Mutta jos ei olisi ollut opastusta. Ja jos opas ei olisi ollut mukava, fiksu, hyvännäköinen sekä sujuvapuheinen. Niin olisin kävellyt näyttelyn läpi vartissa. Tai alle.

Esillä oli kiistatta hianoja esineitä. Oli kuninkaiden vaatteita, upseerien muotokuvia ja porvoolaisten mimmien väsäämä tekokukkalaite. Esiteltiin politiikkaa, jolla sotaan jouduttiin. Sodan käyntiä isolla taistelukartalla. (Kärjistäen, esillä oli myös uniformuja, aseita ja rumpuja.) Ja eliitin elämää muutoksen jälkeen.

Tietenkin vallan muutos oli merkittävää ja siitä seurasi kansallisen identiteetin synty/voimistuminen/popularisoituminen/muuta? Mutta mikä oli välitön merkitys KANSALLE? Välittivätkö he maan johtajista yhtään sen enempää kuin nykysuomalainen? (Älkää paljastako mummolleni, joka yrittää muistaa voimassa olevan hallituksen ministerit nimeltä, mutta minä en aktiivisesti muista mikä kolmesta suuresta puolueesta on tällä kertaa oppositiossa.) Pääasia on – ja uskoakseni oli myös 1800-luvulla – että

a) valtiovalta tarjoaa taloudelliset toimintaedellytykset ja jonkinasteisen vakauden
b) veroja ei joudu maksamaan enemmän kuin pystyy
c) omia poikia ei viedä turhaan sotaan, mutta toisaalta ei päästetä vieraita miehiä raiskaamaan omia tyttäriä (tämän voi halutessaan muokata myös sukupuolineutraaliksi)

Kunnallisvaalien lopputulosta odottaessa, loppukevennys. Yksi 1809-näyttelyn esineistä oli yksityisomistuksessa oleva Kustaa III:n kuolinnaamio. Sattumalta olin nähnyt sen liikkuvassa kuvassa aivan äskettäin. Katsoin nimittäin Ylen Elävästä arkistosta ruotsinkieliset ohjelmat Kustaviaanisesta ajasta, Empire-tyylistä (keskittyy huonekaluihin ja arkkitehtuuriin) sekä katsauksen Biedermaier-tyylin aikaan. Ensiksi mainitun loppuminuuteilla Aminoffin suvun edustaja esittelee isäisän isäisänsä (Johan Fredrik Aminoff) aarteita. Joihin sisältyi kuolinnaamion lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista. Valitettavasti en saanut ohjelmasta ruutukaappausta tähän kuvitukseksi.

Ei kommentteja: