perjantai 21. heinäkuuta 2023

1851: esiintyjiä ulkomailta

Bore 20.5.1851
Suometar 1.7.1851:

Turusta 10 p. kesäkuuta. Niiden 95 reissuavaisten seassa, jotka viime höyrylaivassa Tukhulmista tänne tulivat, oli kolme pienekästä eli pikku-ihmistä (dvergar), jotka tulevat olemaan täällä jonkun lyhyen ajan. Heidän nimensä on Johanna, Katariina ja Hieronyymus Green, kaikki, niinkuin mainitaan, ovat Hamburgista. Se ensin mainittu, nim. Johanna, on 29 vuoden vanha, 28 tuuman pitkä ja painaa 30 naulaa; toinen nimeltä Katariina on 42 vuoden vanha, 34 tuuman pitkä ja painaa 41 naulaa; ja se kolmas nimeltä Hieronyymus 25 vuoden vanha, 36 tuuman pitkä ja painaa 34 naulaa. 

He ovat ruumiinsa puolesta hyvin kasvaneet, niin että jokapaikassa, esim. Pariisissa, Londonissa, Wienissä, Berliinissä ja m. m. p. ovat nostattaneet erinomaisen vaarinottamisen. Johanna Greenin sanotaan olevan sen somimman kappaleen kuin ihminen ajatella voipi. Vaikka hän on kasvunsa puolesta niin pikkunen kuin kaksi vuotias lapsi, niin on hän kumminkin oppinut ompelia, kuin myös kaikessa muussakin vaimoväen käsityössä erinomaisen sukkela ja taitava. Kaikessa muussakin liikunnossaan on hän erinomaisen elävä ja täynnänsä intoa, niin että oikein ilolla häntä taitaa katsella. Tähän vielä lisäksi laulaa hän aivan kauniisti virsiäkin eli muita viisuja. (S. Y. S. N:o 135.)

Tukholmassa trion esitykseen kuului kuvaelma, jossa Hieronymus Green esitti keisari Napoleonia ja muut olivat hovinaisia.

Turussa oli käynyt jo 1780-luvun alussa Józef Boruwłaski eli ajan kuuluisin lyhytkasvuinen mies. Suomesta tunnetaan enemmän erityisen pitkiä yksilöitä ja ehkä siksi kielestämme puuttui vuonna 1851 sana kääpiö. Kädettömänä syntynyt Herman esiintyi ulkomaisten esimerkkien mukaisesti vuonna 1868.

Muuta vuodelta 1851:

Ei kommentteja: