TMA:ssa taannoin selaamani Loimaan kruununvoudin arkiston yksikkö B1 sisälsi luettelon kruununvaroilla kasvatetuista lapsista. Jos olisin keksinyt etukäteen arvata montako riviä oli Kokemäkeä, olisin todennäköisesti aliarvioinut paikkakunnan säästeliäisyyden. Lapsia oli vain kolme 3.12.1852 päivätyssä luettelossa. Mitä tästä pienestä joukosta voi oppia?
Talonpoika Henrik Paavolan hoidossa oli Sofia Erlandsdotter, joka oli syntynyt 19.11.1847 eli oli listaa laadittaessa lähes 6-vuotias. Paavoloita on Kokemäellä useampia, vain Järilässä isäntänä tähän aikaa Henrik. Mutta rippikirjan sivulla ei näy Sofiaa. Sofia oli syntynyt Kokemäenkartanon Juhelan torpassa Erland-rengille ja 23-vuotiaalle Eva Stinalle. Torpan sivulla on Erland, mutta ei Eva Stinaa eikä Sofiaa. Lisätiedon hankinta osoittautuu vaikeammaksi kuin odotin.
Talonpoika Henrik Rahdun vastuulla oli Carl Lovisasson, joka oli syntynyt 5.11.1848 eli oli listaa laadittaessa lähes 4-vuotias. Purjalan Rahdussa ei Carlia näy eli vaikuttaa siltä, ettei elättilapsia merkitty kyseisen talon sivulle, syystä tai toisesta. Carlin äiti oli pojan syntyessä 28-vuotias sepän tytär Greta Lovisa Henriksdotter Forsström Aakulassa. Rippikirjan mukaan Greta oli syntynyt Janakkalassa ja hänen aiempi avioton poikansa myöskin nimeltään Carl ja kuollut pienenä lapsena. Kruununvaroilla kasvatettu Carl on äitinsä kanssa, eikä rippikirjasta näy mitenkään elätystilanne.
Torppari Johan Helenius oli saanut hoitoonsa tytön Johanna Johannasdotter Grönfors, joka oli syntynyt 7.11.1843 eli oli listaa laadittaessa lähes 9-vuotias. Kasteensa aikaan äitinsä Johanna Gustafsdotter asui Askolassa oli 46-vuotias ja ruotuköyhä. Sekä äiti että tytär ovat rippikirjassa Askolan sivulla.
Opetus: Tämän testauksen perusteella ei rippikirjasta voi päätellä kuka oli kruunun elätti eikä saada tolkkua siitä missä elättilapset todellisuudessa asuivat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti