Suomi 21.8.1847:
Kiiruhtamme, tässä, Suomen-lehen lukijoillemme ilmoittamaan seuraavaista Keisarillista kuulutosta, jolla kaikki vanhat sinikot, punikit, valikit, m. m. eli nuo entiset viijen, kymmenen, viisikolmattakymmenen, viisikymmenen, sa'an ja kahenki sa'an Venäjän paperi-Ruplan setelit pois-kuulutetaan kaikesta rahallisesta arvosta, jotta mahtaisitten, ajalla, olla varoissanne, ja vahinkota vältteäksenne — nopeemmittain laittaisitten heijät johonkuhun Pankin rahan-vaihtauksihin, muuksi rahaksi käytteäksenne, sillä arvattavasti ei yksikään toinen teiltä eneän otak heijät rahana vastaan. Ja jos jolla-kulla, kaukana moa-kylässä asuvaisella, ei oisi soveltuva muuten, eikä millä muulla tavalla, soaha heijät pois vaihtaneeksi, niin tahomme myö — auttoaksemme moamiehiämme, ja liijaksikin Suomen lehen hakioitamme, näistä nyt kielletyistä rahoista pois peästäksenne — toimittoo tätä — heillen, jotka tässä asiassa turvaiksen meihin, jos postissa muka, vakuuttamisensa tahi sarittamisensa alla (under rekommendation) heijät tännek lähettäävät niin aikaisin, jotta ovat ennen 25 päiv. Marraskuuta joutuneet meijän käsihimme, ja jos tästä suorittaavat vaivojamme ja posti-rahojamme, heijän takaisin lähettäissä, sitä myöten kuin kohtulisuus voatii.
Lisälukemista on Rahan ja Suomen pankin historiasta ja myöhemmästä sanomalehdestä löytynyt Käytännön rahatalousneuvo ja -niksi.
Hesperian tulipalo Helsingin Töölössä Museovirasto CC BY |
Muuta vuodelta 1847:
- Hesperian puistossa 1844-1847
- Helsingin Pitkä-Heikki
- Pyhämaalta Peruun
- Keisarin Suomeen antamia mitaleita 1847-49
- Salahmin ruukilla 1847-1850
- Koekaivaus Munapirtissä 1847
- "The room swarmed with vermin"
- "The salle à manger we find chequered with tables"
- Uutisia Helsingistä 1816-1847 Englannissa: "Tuomiokirkon patsaiden valaminen ansaitsi maininnan sanomalehdessä Bell's Weekly Messenger 12.6.1847. Olihan kyse isoimmista siihen asti toteutetuista sinkkivaloksista."
- Tiedeuutisia Suomesta 1837-1847: "Hereford Journal raportoi 16.6.1847 Helsingin tiedeakatemian kokouksesta 21.5. Siellä oli M. Nordenskiöld (eli Nils Gustaf? ) esitellyt venäläiseltä kullanhuuhdontapaikalta löytämänsä kiven, joka muistutti timanttia. Nordenskiöld oli antanut kivelle nimen, joka englanniksi diamondtoid. "
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti