lauantai 10. kesäkuuta 2023

Ensivaikutelmat DNA-sukututkimuksesta

Jossain vaiheessa kevättä sukututkijakaveri vinkkasi FamilyTreeDNA:n tarjouspäivistä, jotka ilmeisesti tulevat joka vuosi samoina aikoina. Tällä kertaa lankesin ja tilasin sen, mitä naisena voi. Ihan vaan nähdäkseni minkälaista tämä puoli nykyaikaisesta sukututkimuksesta on. Jos elossa olisi lähisukulaisia, olisin kyllä miettinyt henkilötietoaspektia tarkemmin.

Tilaus verkossa sujui vaivatta, mutta putkiloiden tullaus ja lähetys Yhdysvaltoihin oli juuri niin hankalaa, kuin mielikuva, joka oli vuosien varrella verkkokeskusteluista muodostunut. Kiitokset Martikaisten sukuseuralle, jonka googlella löytynyt ohjesivu sisälsi kaikki tarvittavat kommervenkit. 

Eilen illalla olin menossa nukkumaan, kun spostin tarkistus kertoi, että tuloksia oli tullut. Joten tietokone takaisin auki.


Kaikkien dissaamieni Youtube-videoiden mallia seuraten aloitin "etnisestä" kartasta. Koska en ole seurannut sukututkijoiden DNA-keskusteluja viime vuosina, en tiedä kuinka tavallinen tällainen hajatulos on. Siis "Finland 78 % / West Slavic 8 % / East Slavic 3 % / England, Wales, and Scotland 7% / Central Europe 4 %". Yleensä julkisesti kummastellaan jotain 0,05 % eksoottista osuutta, mutta sellaista minulla ei ollut. Eniten ihmettelen sitä, että tutkituista DNA-markkereistani mikään ei ollut tyypillinen Ruotsin nykyväestössä. 

Myös "serkku"listani oli valmistunut. Päällimmäisenä eli lähimpänä osumana oli äitini serkku, mikä antoi luottamusta tuloksiin yleensä ottaen. Samasta sukuhaarasta äitini pikkuserkku oli sijalla 36. Väliin jääviä nimiä en tunnistanut ollenkaan. Kakkossijalla oleva "1st Cousin - 3rd Cousin, Great/Half Uncle/Aunt/Niece/Nephew, Great Grandparent/Grandchild" on etuniestään päätellen nuorempaa polvea, ja voi olla käytännöllisesti katsoen mistä sukuhaarasta tahansa. Sillä vaikka tunnen isäni serkut lapsineen ja lapsenlapsineen nimeltä, samaa en voi sanoa pikkuserkuistaan. Enkä minä äitinikään pikkuserkuista tunne kuin juuri sen yksilön, jonka listalta löysin.

Läheskään kaikilla äidin serkun ja pikkuserkun väliin jäävillä ei ollut lisätietona sukujuurista eli esillä olevat listat oli nopea silmäillä läpi. Hämmennyksekseni niiden välillä ei ollut yhtäläisyyksiä eikä myöskään oman juuristoni nimiä.

Geneettiset yhteyteni tunnistamiini äitini sukulaisiin tuottivat myös yllätyksen, mikä on tietenkin ymmärrettävää, sillä en ole hankkinut tästä touhusta kunnollisia perustietoja. Se, mitä minulla oli yhteistä yhden kanssa ei ollut samaa, joka minulla oli yhteistä toisen kanssa. Osumien luokittelu sukuhaaroihin ei siis ole suoraviivaista. 

Pettymyksekseni haku "Ancient" serkkulistaan ei tuottanut tulosta eli en ole sukua tietokantaan syötettyjen arkeologisten yksilöiden kanssa. Muistaakseni joku tuttavani oli tässä onnekkaampi.

Nyt pitäisi tietenkin ryhdistyä ja syöttää sivustolle sukupuun tynkä auttaakseni niitä, jotka ottavat tämän tosissaan. Tai sitten palaan sivustolle vasta kun mitokondriotulokset tulevat. 

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minkä firman tulos tämä on (FTDNA, MyHeritage, Ancestry?)

Anonyymi kirjoitti...

Kas, olihan se heti ensimmäisellä rivillä sanottu että FTDNA. Näyttää vain kovin erilaiselta kuin omani, ei minulla ole mitään ancient-serkkuvalikkoa siellä?

Anonyymi kirjoitti...

Omat esivanhempani ovat vahvasti Suur-Ulvilan pitäjästä, ja minun etninen taustani vaikuttaa tässä FTDNA versiossa tältä:

Finland 68%
West Slavic 20%
Ireland 12%
Scandinavia <1%

Ei mitään pappisesi-isiä, mutta kylläkin useita Ruotsista tulleita sotilaita ja kauempana hippunen Baltian aateliakin. Enimmäkseen täyttä maatiaisrotua.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsin puuttuminen sukuyhteyksistä on lievästi outoa, mutta muuten nuo kv-yhteydet selittyvät jo ulkomaille muuttaneiden suomalaisten (jälkeläisten) osuudesta ko. maiden testituloksissa. Ja toki muuttovirtaa on ollut toiseenkin suuntaan.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kakkoskommentin kysymykseen. Verkkosivun mukaan FamilyTreeDNA:n serkkulistauksessa voi olla mukana muinais-DNA -näytteitä, jotka tulevat esiin sanahaulla Ancient.

Anonyymi kirjoitti...

Ok, mutta mahtaisiko kyseessä olla vain tuo Y DNA matchaus, mikä ei tietysti naisilla voi onnistuakaan.