sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Kun verkkopalvelun tekijä ymmärtää tutkijaa...

Innostuin eilen (kuitenkin) työstämään mikropaikallisprojektiani eli Töölön Taipaletta. Materiaalia olen kerännyt syksystä 2016, mutta kirjoittaessani huomasin kaikenlaisia aukkoja aineistossa ja ymmärryksessäni. Aamulla herättyäni tein kipeän päätöksen: henkikirjat noin 70 vuodelta on kerättävä ja käytävä läpi. 

Urakka olisi ollut ennen digitointia ja digikameroita aivan hullun hommaa. Digitoinnin myötä se on muuttunut mahdolliseksi, mutta olisi ainoastaan Kansallisarkiston hakemistovapaita sivuja käyttäen edelleen hyvin tuskaista ja hidasta. Mutta kiitos Kari Kujansuun ja kaikkien Digihakemistoon merkintöjä tehneiden yksittäisen vuoden henkikirjasta Taipale on avattavissa varsin nopeasti. 

Ja entisajan markkinamiehiä kanavoiden: eikä tässä ole kaikki. Äskettäin Digihakemistoon on toteutettu tekstihaku. Eikä mikä tahansa googlaus vaan mukana on mahdollisuus järjellisiin rajauksiin. 

Aivan jokaista kaipaamistani vuosista en tuloslistaan saanut, mutta vain lyhyellä näpyttelyllä parin kahvihörpyn aikana sain aiempaa huomattavasti paremman kattavuuden. Puuttuvien vuosia etsiessäni teen tietenkin hakemistoon kirjauksia, jotta seuraavalla on taas helpompaa.

Ei kommentteja: