sunnuntai 27. marraskuuta 2022

"Löytynyt kuolleena reestä"

Asikkalan Vähimaan Sipilän isännälle 18.2.1692 syntynyt poika kastettiin pari päivää myöhemmin nimellä Sigfrid. Talon nimen huomioden häntä on varmaankin kutsuttu Sipiksi.

Geniin kerättyjen tietojen perusteella Sipi meni naimisiin isonvihan aikaan Hebla Tuomaantyttären kanssa. Heille syntyi kolme tytärtä ja kaksi poikaa. Heistä ainakin kaksi oli perustanut perheen ennen vuosisadan puoliväliä ja Sipi oli tuolloin isoisä.

Helmikuun 13. päivä 1763 Sipi lähti Asikkalan kirkolle ja jatkoi Pulkkilan kylään. Sieltä hän lähti seuraavana iltapäivänä kotimatkalle ja pääsi päivänvalolla Pätiälän rusthollin ohi. Sitten hän oli jostain syystä ajanut tieltä metsään. Ei kuitenkaan pitkälle, vaan rekensä ja hevosensa näkyivät tielle. Lumessa näkyneiden jälkien perusteella Sipi oli ollut jalkeilla, mutta hänet löydettiin makuuasennossa kädet puuskassa ja vanttuut pään alla ilman ilmeisiä vammoja. Kuolleena.

Viimeiset ihmiset, jotka olivat nähneet Sipin elossa todistivat, ettei hän ollut humalassa. Sipiä ei edes tunnettu juomarina.

Erikoisinta paikallisten mielestä oli, että hevonen oli jäänyt seisomaan reen luo kahdeksi päiväksi, vaikka se ei ollut valjaissa eikä muutenkaan estynyt liikkumaan.

Haudattujen listaan 71-vuotiaan Sipin kuolinsyyksi merkittiin "Död i slädan". Ylläolevat yksityiskohdat ovat Anianpellosta 19.2.1763 Inrikes Tidningariin (julkaisu 7.4.1763) lähetetystä kertomuksesta, jossa Sipi esiteltiin yli 80-vuotiaaksi varakkaaksi talonpojaksi, joka oli ikäisekseen reipas ja terve.

Ei kommentteja: