perjantai 25. marraskuuta 2022

CSI Kokemäki 1832

Oulun Wiikko-Sanomia 26.5.1832:

Rusthollari Henrik Nikkilä, Haistilan kylästä, Kokemäen pitäjäsä, kuoli aivan äkkiä 24:tenä päivänä Helmikuusa; ja niin muodoin kuin Henrik Nikkilä luultavasti on väkivaltaisesti surmattu, niin on hänen ruumiinsa säätty Lääkäriltä tutkittavaksi.

Tämä uutinen, joka julkaistiin ruotsiksi Helsingfors Tidningarissa 28.4.1832,  vaikutti erittäin mielenkiintoiselta, sillä esiäitini Gustava Adriana Gottleben oli helmikuussa Haistilan Härkälän puolikkaan leskiemäntä ja tuleva aviomiehensä renkinä kolmannessa Haistilan talossa.

Uutinen ei kuitenkaan stemmaa Kokemäen kirkonkirjoihin, joissa Nikkilän isäntä oli Johan Jacob Jacobss Wilenius (s. 24.11.1803), joka kuoli 23.2.1832. Etunimi ei mätsää ja kuolinaika heittää päivällä, joten oliko kuolemassakaan lopulta mitään outoa? Jos kuolinsyystä Forstoppning puuttuu ö:n pisteet niin kyse on ummetuksesta, mikä voisi olla jonkinlaisen myrkytyksen oire?

Hautauslistassa kiinnittää huomion se, että Nikkilän vanhaisäntä Jacob Willenius oli kuollut vanhuuden heikkouteen 85-vuotiaana 26.1.1832. Kiristyivätkö tunteet perinnönjaossa? 

Arvailuja voi heitellä, mutta oikeasti pitäisi lähteä Turkuun selaamaan Porin piirilääkärin arkistoa.

Ei kommentteja: