keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Melkein menin halpaan

Olin maanantaina Helsingin yliopiston kirjastossa tutustumassa muutmaan 1700-lukua käsittelevään graduun. Yhdessä käsiteltiin naisten lukemista. Perukirja-aineiston tueksi viitattiin kahteen 1700-luvun lopun päiväkirjaan. Toinen kirjoittajista oli tietenkin Jacobina Charlotta Munsterhjelm, mutta toisesta en ollut koskaan kuullutkaan. Jos oli kirjoittanut lukemisesta ja päiväkirja oli painettu, niin ei ollut mitään syytä olla tutustumatta teokseen.

Niinpä tilasin Kansalliskirjaston varastosta vuonna 1935 painetun kirjan, jonka nimiösivu antoi sanalla "utgiven" ymmärtää, että päiväkirjan oli toimittanut Louise Adelswärd. Tämän lyhyt etupuhe totesi Hedda Klinkowstömin olleen Axel von Fersenin sisarentytär ja esiintyneen lyhyesti tämän päiväkirjassa. 

"I sin morbroders märkliga dagbok är Hedda bara en skymt av ett levande ungt ansikte, en varm fläkt i en mycket kylig atmosfär. Men hon hade ju också ett eget liv - och kanske också en egen journal."

Kanske?! Eikös tämä olekaan aito päiväkirja? Luin pari sivua ja kolmen vuoden aikana kertyneen 1700-luvun ruotsin kielikorvalla vastaukseni oli ei. Kaipasin kuitenkin vahvistusta ja googlasin. Wikipedian mukaan kyseessä on "En fingerad dagbok", mikä tuntuu vielä jättävän mahdollisuuden osittaiseen aitouteen. Jatkoin hakuja kunnes arvostelu Bonniers litterära magasinissa osoitti kiistattomasti, että kyseessä on fiktio.

Sama olisi toki selvinnyt myös Kansalliskirjaston luettelotiedoista, joissa Adelswärd on tekijä ja genre kaunokirjallisuus & romaanit. Hups! Mutta ainakaan en erehtynyt käyttämään lähteenä. Esipuheet kandee lukea! (Ja luettelointitiedot myös.)

Ei kommentteja: