perjantai 19. marraskuuta 2021

Julius Frisk ja ulostava suklaajuoma

 

Pyrkijä 5/1939
Suomen elinkeinoelämän keskusarkisto jakoi eilen FB:ssä oheisen etiketin "Ruuansulatusta edistävä Suklaa-valmiste Tri Julius Friskin reseptin mukaan"/"Ulostava suklaa-juoma Tri Julius Friskin reseptin mukaan", jolle heillä ei ollut ajoitusta. Arvasin, että Kansalliskirjaston digitoinnit tarjoavat lisätietoa, joten tein perinteisen hutkimuksen.

Ensinnäkin - yllätyksekseni - Julius Frisk ei ollut kansainvälinen suuruus vaan suomalainen lääkäri. Aution ylioppilasmatrikkelin mukaan Frisk syntyi Kuopiossa 12.4.1868. Muistokirjoituksissaan keväällä 1931 tuotiin Friskin uran esiin osallistumisensa Suooren adressin vientiin 1899, muut yhteiskunnalliset harrastukset ja erityisesti kuorolaulu. Suklaasta ei ole mitään puhetta. 

Vuodesta 1906 Frisk oli yksityislääkärinä Helsingissä. Varhaisin löytämäni mainos suklaavalmisteestaan on hieman eksoottisesti Punkalaitumen sanomista 9.5.1913: "Heikko-vatsaiset huomatkaa! Tohtori Julius Frisk'in reseptin mukaan Karl Fazerin valmistamaa Chokoladia saapunut Punkalaitumen Apteekkiin." Oli kuin kaikkien olisi pitänyt jo tuntea Frisk ja tietää mihin suuntaan kaakaojuoma vaikuttaisi.

Punkalaitumen apteekkari taisi saada palautetta, sillä toukokuussa julkaistiin vielä kolme ilmoitusta, joissa oli enemmän tekstiä: "Mitä on Chokoladin? Chokoladin on ruuansulatusta edistävä Suklaa-valmiste. Chokoladin on miellyttävän makuinen, erittäin ravitseva, dieteettinen juoma..." 

Muualta ilmoitus löytyi vasta Hufvudstadsbladetista 23.11.1919. Siinä korostettiin ainoana ostopaikkana apteekkia, mikä selittänee vähäistä markkinointia.

Farmaceutiskt notisblad ja Finska apotekareföreningens tidskrift sisälsivät viimeiset Chokoladin-ilmoitukset vuonna 1923. Saman vuoden Fazerin hintaluettelo vahvistaa, että tuotetta myytiin vain apteekeille.


Ei kommentteja: