tiistai 16. marraskuuta 2021

Kun kuvan konteksti on (taas) hukassa


Viikonloppuna työstin artikkelikäsikirjoitusta, jonka kuvitukseksi sopisi yllänäkyvä painokuva Utsigt af Olhava i Ijo Socken Uleåborgs Län och Finland, jonka Kansalliskirjasto aikojen alussa digitoi Helmet-kokoelmaan antaen ajoitukseksi vuoden 1800. 

Vuosi 1800 oli artikkelini kronologiassa mielenkiintoisessa kohdassa ja muutenkin, sillä olin kirjoittamassa Tosi Tieteellistä Tekstiä, kaipasin lisätietoa kuvapainatteen taustasta. Miksi Carl Gustaf Gillberg oli Iissä? Liittyikö kuva vuodelta 1799 tunnettuun matkaansa saksalaisen Johann W. Schmidtin kanssa? Kenen ideasta ja kustannuksella piirrustuksesta Carl Fredrik Akrell teki kuvalaatan? Myytiinkö painokuvaa erikseen vai osana jotain kokonaisuutta?

Väikkärin lukulistalta poukkasi mieleen Sonya Peterssonin Konst i omlopp: Mening, medier och marknad i Stockholm under 1700-talets senare hälft (2014), josta selvisi, että yleensä painokuvat kustansi joku muu taho kuin taiteilija tai kaivertaja.

Sain omin voimin esiin myös Schmidtin matkakertomuksen Reise durch einige schwedische Provinzen bis zu den südlicheren Wohnplätzen der nomadischen Lappen, jonka digitoinnissa oli viehättävästi ohitettu kuvat. Kirjassa oli kuitenkin kuvista listaus, joka yhdessä kirjan tekstin vilaisun kanssa kertoi, että pohjoisimmillaan käytiin Dannemoran kaivoksilla. Eli tässä kirjassa ei ollut näkymää Olhavasta.

Alvin-portaalista löysin Gillberg/Akrell-kuvia Luulajan ja Tornion ympäristöstä eli suht läheltä Iitä. Mutta mikään googlaus ei tuonnut esiin vahvistusta näiden yhdistämiselle ja kuvien ajoituksetkaan eivät täysin mätsänneet.

Palasin tiirailemaan Kansalliskirjaston digitoimaa kuvaa ja totesin siitä erottuvan tekijöiden nimet, mutta missään ei näkynyt vuotta. Joten lähetin kyssärin kirjastoon ja sain heti maanantaiaamuna vastauksen, joka oli informatiivisempi, kuin olisin voinut toivoa. "Kuva sisältyy teokseen Special kartor och ritningar till beskrifning öfver Sverige. Första afd., 1806. Koko teos löytyy digitoituna:
http://nkfc.overtornea.se/?page_id=1320" Avot! (Mutta miksi tämä ei voinut olla jo osana kuvan kuvailutietoja? No, esimerkiksi siksi, että kuva on voinut olla myynnissä myös erikseen.)

Ylitorniolaisten digitointi oli ikivanha ja ruotsalaisten rakastamassa DjVu-formaatissa, mutta tarkkuus riitti varmistamaan, ettei mukana ollut muuta tekstiä kuin sisällysluettelo. Joka oli puhtaaksikirjoitettunakin ja arvailemani yhteys Alvin-digitointeihin vahvistui:
  1. Karta över södra delarne af Sverige och Norge; 
  2. Karta öfver Närke; 
  3. Karta öfver en del af Göta Rike; 
  4. Karta öfver Skåne; 
  5. Utsigt af fjället Ruten; (Alvin)
  6. Utsigt af fjället Wigeln; (Alvin)
  7. Utsigt af Ljusnedals bruk i Härjedalen; 
  8. Utsigt af fjällsträckningen emellan Härjedalen och Norge; 
  9. Utsigt vid Peurjaure i Luleå Lappmark; (Alvin, 1801)
  10. Costumer af en Sjockjoks Lapp och Lappska; (Alvin, 1801)
  11. Costumer af en Sirkas Lapp och Lappska; 
  12. Costumer af Kaitum och Turpun Lappar; (Alvin, 1801)
  13. Costumer af en Torneå-bo och en bågskytt; (Alvin, "1800-talets början")
  14. Båge i Lappmarken;  (Alvin, ilman tekijätietoja)
  15. Finskt boningshus eller Pörte; (Nationalmuseum)
  16. Utsigt vid Olhava i Ijo Socken och Uleåborgs Höfdingedöme.
Acerbin matkakirjan kuvituksesta tuttu ampuja toi heti mieleen Derek Fewsterin tutkimuksen ja googlailu osuikin väitöskirjaansa Visions of Past Glory. Siinä sivuilla 83-88 selvitetään kuvien taustoja. Tarkkaan katsoen muutamassa kuvassa on merkitä Gillbergin matkasta vuonna 1801 ja Fewster on löytänyt pari aihetodistetta käynnille samana vuonna Oulussa, mikä tekee Iissä poikkeamisen järjelliseksi. Eri asia on sitten se, miksi juuri Olhavasta oli setissä kuva. 

P. S. Yksi Fewsterin lähteistä oli Sara Wacklinin arkistoon kuuluvat luonnokset, joissa on teksti "Limingo dräkten: Erick Turka ifrån Uleå Socken och UleåSuu by" ja tieto, että ne oli jäljennetty Gillbergin vuonna 1801 piirtämistä. Fewsterin mukaan yksi luonnoksista muistuttaa vahvasti painokuvaa Finsk invånare från Torneå socken i Westerbotten. Sen mallina voisi siis olla Oulunsuun kylän Turkan talon Erkki.

Ei kommentteja: