lauantai 9. lokakuuta 2021

Ilmestynyt: blogiteksti

Jonas Forslundin
maalaus
kuningasparista.
Nationalmuseum
Ahvenkosken sillan väritys historiankirjoituksessa

Tausta: 
Sitä voisi kuvitella, että kirjoitettuani Kustaa IV Adolfin ja paremman puoliskonsa kesäreissusta 1802 ensin blogitekstisarjan ja sitten hieman pidemmän kirjan kaikki olisi jo sanottu. 

Mutta ei. Kun Opinahjon tutkimuskeskittymän tiedotteessa luki, että "jokainen halukas" saa tarjota tekstiä historiografiaan keskittyvään blogiin, niin ensimmäisenä tuli mieleen vääristyneet tarinat Ahvenkosken sillan maalauksesta. Olin maininnut asian kirjani alaviitteessä, mutta arvelin, että blogiteksti voisi saada hieman enemmän näkyvyyttä kuin omakustanteeni sivu.

Niinpä kokosin kirjallisuuden uudelleen eteeni ja tein pidemmän esityksen. En onneksi havainnut 2016 lyhennelmässä suurta virhettä, mutta kun käytettävissä oli enemmän tilaa ja ripaus enemmän osaamista, niin episodin historiankirjoituksen kehitys tarkentui ja muuttui omissa silmissäni entistä mielenkiintoisemmaksi.

Kyseessä oli oppimiskokemus myös toisella tavalla, sillä blogitekstiä toimitettiin kahden hengen voimin kaksi kierrosta. Ei minusta ekakaan versio aivan räkäsurkea ollut, mutta kieltämättä päästiin parempaan. Ilokseni huomasin, ettei minulla ainakaan tässä tapauksessa ollut vaikeuksia ottaa vastaan muiden ideoita ja ajatuksia. Voi olla, että tökkii joskus toiste. 

Ei kommentteja: