perjantai 21. toukokuuta 2021

Kokeilin videotuotantoa


Vuosia olen katsonut YouTubea (*) lähes samalla innolla kuin TV:tä ennen vuotta 2006, jolloin siitä luovuin (saadaksekseni joskus jotain aikaiseksikin). Luonnollisesti on herännyt ajatuksia omien videoiden tekemisestä ja pari kokeilua on roikkunutkin YouTube-kanavallani. 

Kevään mittaan olen miettinyt väitöskirjani aineistosta työstettyjä videoita. Ongelmana oli (omasta mielestäni) mielenkiintoisten asioiden paljous. Toukokuun alussa keksin sopivan tavan rajoittaa mahdollisuuksia: tekisin videon saman päivämäärän menneisyyden lehdestä. Tämä oli onnistunut valinta, jolla poimintoihin tuli enemmän vaihtelua kuin vapaammin valitessa, niin hassulta kuin tämä kuullostaakin. 

Pidin juttujen kuvapohjaisen kontekstoinnin hyvin kevyenä, mutta sain itselleni oivalluksia ja toivottavasti niitä syntyy jollekin katsojallekin. Asiasisältö perustuu pääosin menneisyyden lehteen, millä (etukäteen tarkemmin ajattelematta) vältin kysymyksen lähteiden esiin tuonnista. Puheessa luotettavuuden luominen kun tapahtuu aivan eri säännöin kuin kirjoittaessa. Tekiessä selvisi se, että puheena toimi pointit, joista en olisi saanut aikaiseksi kokonaista blogitekstiä. Toisaalta, jos olisin kirjoittanut ja lukenut tekstit, olisin säästänyt äänittäessä huomattavasti aikaa. 

YouTube-kanavani perinteitä noudattaen tein videot teknisesti hyvin alkeellisella ratkaisulla ja minimaalisella editoinnilla. Tästä huolimatta tekemiseen upposi aikaa, aivan kuten olen arvellutkin. Siksi "Päivän lehtien" sarja ei jatku ikuisesti vaan päättyy tänään. Kaikki julkaistut videot ovat soittolistalla, eikä sisältö varsinaisesti "vanhentunut" vaikka kyseinen päivämäärä on nyt vuodeksi ohi.  

(*) Vuosien varrella keräämäni soittolistat  

Ei kommentteja: