lauantai 8. toukokuuta 2021

Noormarkun Loch Ness

Satakunta-sanomalehdessä 21.6.1879:
Kaikkea elävän eteen sattuu. Painojärvi on isohko metsälampi Lassilan tienoilla Noormarkun kirkkokuntaa. Useampia vuosia sitten on jo tämän järven rantalaisten kesken liikkunut puhe kauhiasta vesikärmeestä, joka tavan takaa sanotaan olleen nähtävänä sen mustassa veden pinnassa, hämmästykseksi ja kauhuksi kaikille näkijöille. 
Viime tuorstaista 2 viikkoa lähti järven syrjässä asuva torppari Kaarle Huidanlahti järvelle entiseen tapaansa kalastusta koittamaan, ja meloessaan siellä pienessä tukkiruuhessaan, sattui hänen silmiinsä eräs kummallinen vesi-olento, joka tavattoman suuren hau'en tapaan kulki veden pinnassa vähän matkaa rannasta. Mies kun luuli tässä hänelle aika kalan tarjona olevan, kiiruhti kohta pitkällä laskuverkollaan sitä kierrokseen laskemaan ja onnistuikin tässä toimessaan jo niin pitkälle, että verkko vesi-olennon ympärillä oli melkein ummessa. 
Mutta vastapa nyt kumma häntä kohtasi. Sen sijaan kun hän toivoi hyvän tuttavan hau'en pään kohta näkevänsä, huomasi hän kauhistuttavan suuren käärmeen pään nousevan vedestä ja laskeuvan ruuheensa, samassa kun peto toiselta puolelta ruuhta liukkalla pyrstöllään luikaili miehen jalkoin ympärillä ruuhen laitojen sisäpuolella. Lyömiseen ei hän voinut ryhtyä, sillä pelko oli hänessä väkevämpi, kuin rohkeus. Huomattava oli myöskin, että pedon sieramista huohkui myrkyllinen löyhkä, jota hengittäen mies joutui painontapaiseen tilaan. Mela osui kuitenkin miehen käsissä olemaan ja sitä liikutellen joutui hän melkein kuin tietämättänsä kotirantaansa, yhä vielä pahoin voipana, päätä polttaen ja puoli pyöryksissä. 
Kotiin tultuansa ja taas tervennä kaikesta kohtauksen vaikutuksesta, jutteli hän kauhistuttavan tapauksensa, jonka hän oli kohtannut järvellä ja varoittaa jokaisen sitä karttamaan pikemmin kun antautumaan sen kanssa taisteluun. Niin meille totena kerrottu.

Kuva: Alphonse-Marie-Adolphe de Neuvillen kuvitusta Jules Vernen kirjaan 20000 Lieues Sous les Mers (Wikimedia)

Ei kommentteja: