perjantai 14. lokakuuta 2022

Tilamyynti-ilmoituksia

Väikkärin aineiston keräyksen alkuvaiheessa en maltannut olla silmäilemättä ilmoituspalstoja, joista olen ottanut talteen kolme varhaista suomalaisen tilan myynti-ilmoitusta.

Posttidningarissa 7.3.1754 kaupattiin Mattilan rälssitilaa Raision Mälikkälän kylässä. Inan oudolta vaikuttaa, että kaupantekoa hoitaa Strängnäsin postimestari. 
Ilmoituksesta selviää, että Mattilaan kuului 4 vetohärkää, 4 lehmää, 6 lammasta, kukko ja kanoja sekä sikoja. Tilan vuokraaja toimittaa omistajalle vuosittain viljaa, voita, lihaa, 100 kananmunaa ja kangasta sekä tekee päivätyöt. Museoviraston  kohdetiedoista selviää, että Mälikkälän talot kuuluivat keskiajalta Pernon kartanon alle ja vuodesta 1780 Artukaisten kartanolle. Myynti-ilmoitus osuu siis muutoksen aikaan.

Posttidningarissa 24.5.1756 oli myynnissä Liedon Nautelan kylästä rälssitila Knaapi. Liedon museon tietopaketin mukaan kyseessä on Nautelan kartanon kantatila, jonka omisti "1700-luvun puolelle hovioikeudenneuvos Joakim Schultz, joka aateloituna käytti nimeä Riddercrantz". Ilmeisesti myöhemmät omistajat eivät ole nimekkäitä, mutta "päärakennuksen vanhimmat osat on rakentanut vuonna 1762 tuomiorovasti Samuel Pryss". 
Samuel Pryssin lesken viuhkaa esitellessäni olen maininnut kartanoon liittyvän julkkisparin Eva Jaquette Hastfer & Bengt Lidner. Mutta vuonna 1756 ei vielä ollut huvimajaa tai sinne kätkettyjä kirjeitä. Knaapissa oli tuolloin olennaista pellot, niityt, haat, metsät ja kalastusvedet. Miespihalla oli tarpeelliset ulkorakennukset sekä vanha asuinrakennus, jonka hirret kelpasivat kierrätettäväksi. Kaupan mukana tulisi 30 nautaeläintä ja lampaita sekä työkalut. 

Posttidningarissa 8.9.1757 markkinoitiin Vehmaalta Piiloisten kartanoa.
Viljaa ja heinää tuottavan maan lisäksi tarjolla oli 6 päivätöitä tekevää torppaa ja meriliikenteeseen sopiva satama.

Verkosta en löydä Piiloisten omistajaluotteloa, mutta rippikirjojen perusteella myyjä oli todennäköisesti Jakob Johan Finckenberg (Vehmaa RK 1745-52 s. 121, 1755-62 s. 134). Hän ei lähtenyt pitkälle vaan muutti Ojan rustholliin, jossa kuoli 11.2.1792 (RK 1768-73 s. 213). Ostaja tai ainakin Piiloisten omistaja pian tämän jälkeen oli Ernst Gustaf von Willebrand.

Ei kommentteja: