keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Avioliittoja 1600-luvun Pohjanmaalla


Nimettömän kirjoittajan tuomiokirjapoimintoja julkaistiin Nuijasoturissa 11/1925 otsikolla Mitä aikakirjat kertovat Etelä-Pohjanmaan elämästä 16:lla ja 17:llä vuosisadalla. Otteistaan otteina seuraavat pätkät:
V. 1667 oli oikeudessa taas muuan aviopari Alanurmosta. Vaimo syytti miestään, että tämä häntä »yrmi ja löi, istui kapakassa ja piti pyhää arkinakin, ja eli monella tavoin jumalattomasti». M. m. oli mies polttanut vaimoltaan palavalla kekäleellä toisen silmän, kun vaimo tuli häntä hakemaan krouvista pois. Aviopuolisoita »tuhdisti nuhdeltiin» ja käskettiin vast'edes elämään sovinnossa. 
Toista maata oli se alavutelainen talokkaan vaimo, joka yritteli paikkailla töysäläistä Yrjänä Topraa ja sotamiestä Fränti-Pietiä tappamaan hänen miestään. Syyksi sanoivat naapurit, että vaimo, joka oli ollut ikänsä kaiken itsellisvaimona ja maannut laiskana, pelkäsi nyt, kun mies oli ostanut talon, joutuvansa tekemään työtä.
Aviorikoksiakin sattui. Alanurmosta karkasivat Tuomas ja Petronella, kumpikin ennestään naimisissa, ja yrittivät Tukholmaan, mutta saatiin kiinni ja tuotiin kotiin, jossa kumpikin sai aviopuolisoltaan anteeksi. Mutta rakkaus ei sammunutkaan, vaan he karkasivat uudelleen. Nimismies perään, ja sai Kuortaneella kiinni. Tuomas puolustihe keihäällä, mutta ei auttanut, takaisin tuotiin. Nyt eivät saaneetkaan enää anteeksi, vaan molemmat mestattiin v. 1661.

Ei kommentteja: