tiistai 12. joulukuuta 2017

Suomen itsenäistyminen englanniksi

Kauan odotettu (minun ja kommenteista päätellen muutaman muun) Great War YouTube-kanavan Suomen erikoisjakso The Road to Independence - Finland in WW1 ilmestyi eilen. Yhdessätoista minuutissa tiivistetään sortovuodet ja sotavuodet eli vauhtia riittää.

Ensimmäiseen minuuttiin sisältyy karttafiba, mutta sellaisiahan tekevät isommatkin tuotannot. Kuulemma Ylen tuotannon Seitsemäntoista ensimmäisen jakson alussa Venäjäksi on merkitty sen nykyinen alue.

Voi olla, että videon tekstissäkin on jotain kämmiä, mutta en aikaa pinnallisesti tuntevana sellaista huomannut. Mutta ilahduin uusista nimistä ja joistakin kerronnan yksityiskohdista, jotka erosivat tutusta ja kansallisesta. Tekstin on kirjoittanut sen esittäjä Indiana Neidell, joka kiitti loppupuolella kahta suomalaista (Oili tai Olli Pihlajamaa ja Elmo Mustonen), joiden nimet eivät ainakaan historiantutkimuksesta kuullostaneet tutuilta. Ovat auttaneet varmaan ainakin jakson kuvituksessa, joka on huomattavan runsas.

Naftissa päivässä videota on katsottu 38100 kertaa.

1 kommentti:

Kari Rydman kirjoitti...

Videon ensimmäisen kuvan, katunäkymän Turusta, otti isoisäni Walter Rydman vuonna 1905. Kuvaa on leikattu, ja hänen nimensä on leikkautunut siinä mukana. Tämmöistä se on internetin kanssa, tekijänoikeus ei merkitse mitään.