keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Painettu kuulutus 1787

Tammikuun puolivälissä ArkivDigital mainosti Facebookissa digitoimiaan lääninkuulutuksia (Länskungörelser). Muistista pompahti pinnalle vanha blogipostaus Fennicasta löytyneistä etsintäkuulutuksista. Siellä ne olivat edelleenkin, tarkistin. Ehkä joskus ehtisin tutustumaan varsinaiseen sisältöönkin?

Kuvainnollisesti viisi minuuttia tämän jälkeen tein (järkevämmän puutteessa) Finnassa Sunn-haun ja joukossa olikin yksi näistä etsintäkuulutuksista! Uppå öfwer-ståthållare-embetets : i Stockholm, hos mig skedde begäran, warder vollentairen ... Petter Sunn ... efterlyst .. No, nyt oli syytä tehdä tilaus.

Sain kotelossa vain tämän yhden arkin. Ensimmäisenä oli tosiaan tuo kuulutus Petter Sunnista. Ikä voi auttaa yhdistämään hänet tutkimukseeni tai sitten ei. Vino nenänsä saattoi olla merkityksellinen tuntomerkki lokakuussa 1787, mutta ei enää. Syntymäpaikka olisi ollut hyödyllisempi tieto.
Huomattavaa on, että samassa painatteessa oli monta muutakin juttua, jotka eivät siis nimekkeessä näy. Petter Sunnin alla kaivataan Tyrväällä sytynyttä Isaac Björckiä, joka oli hävinnyt armeijan rivistä marssin aikana.

Seuraavalla aukeamalla tiedotetaan Köyliön kirkon murtovarkaudesta ja kirkkovarkaudesta varsinaisen Ruotsin puolella. Murtovarkaudesta epäilty rokonarpinen renki Henric oli hakusessa ja Raision rannasta oli löytynyt hopeinen ehtoolliskalkki.
Luettiinko näitäkin saarnastuolista?

Ainakin 1800-luvun lopulla kuulutuksia julkaistiin sanomalehdissä. Eteläpohjalaiset juuret -henkilöhakemistoissa on Kuvernöörin kuulutuksia 24.12.1860—4.12.1865.

2 kommenttia:

Ametsapuro kirjoitti...

Tyrvääläinen Isaac Erikinpoika (s. 1.5.1764 Tyrvää Kalliala) oli Kallialan ruotujen varamiehenä numerolla 4. Varamiehenä hänen sukunimensä oli Biörck. Mihin mahtaa mennyt kun ei harjoituksiin osallistunut? Mutta hänet otettiin ruotuun sotilaaksi nro 8 20.8.1789 kun edellinen sotilas kuoli Parkumäellä. Tällöin myös sukunimeksi vaihtui Hiort. Hän meni naimisiin Tyrväällä 23.12.1792 Walborg Juhantyttären kanssa. he saivat hyvissä ajoin ennen aviota pojan, Anders, joka merkittiin vain äidille. Mihin he katosivat Kallialasta, sitä en tiedä.

Varamiesten katselmus:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15398&pnum=83

Pääkatselmusrulla:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15398&pnum=59

Rippikirjasta:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=20013&pnum=289

t. Anne

Aarno Raittila kirjoitti...

Hei.

LPariskunta löytyy HisKi-haulla Suoniemeltä 1792. Pitäisi selata vielä RK-sivut, jotta asia varmistuu.

Syntyneet Suoniemi:
*1.5.1795 1.5.1795 - - sold: Isac Hjort Valborg Johansdr: Anna Christina

Terv. Aarno R