perjantai 20. tammikuuta 2017

Asiakaspaneelilta kysyttiin sisällissodasta

Liityin jossain välissä Helsingin kaupunginmuseon asiakaspaneeliin. En muista kuinka moneen kyselyynsä olen vastannut enkä tiedä onko vastauksia oikeasti voitu hyödyntää museotyössä. Viimeisin kysely koskee vuoden 1918 sotaa.
Minkälaisia ajatuksia vuoden 1918 sisällissota herättää sinussa? Tiedätkö tarinan, jonka haluaisit jakaa muiden helsinkiläisten kanssa? Onko jotakin mitä itse haluaisit tietää?
Ei kovin mieltä ylentävä aihe, mutta kun en tänään saanut mitään aikaiseksi niin vastataan edes tähän.
Millaisia tunteita vuoden 1918 sisällissota herättää sinussa?
Ei suurempia tunteita. Aivan kammottava sota, kuten monet sodat ennen ja jälkeen.
Millaisia tarinoita suvussasi, perheessäsi tai muussa lähipiirissäsi on kerrottu sisällissodasta?
Kokemäellä mummoni äiti oli rantasaunassa piilossa punaisilta ja mummoni isä metsässä piilossa punaisilta. Vaarini palellutti jalkansa Asikkalassa paetessaan punaisilta (tai näin ainakin kerrottiin). Vasta aikuisena sain tietää toisen mummoni isän olleen valkoisten joukoissa omaehtoisesti.

(Ja nämähän ei liity mitenkään Helsinkiin, sillä perhehistoriani ei liity Helsinkiin, vaikka kaupunginmuseo kävijöiltään moista odottaakin.)
Tiedätkö kaupunginosassasi tai muualla Helsingissä vuonna 1918 sattuneita tapahtumia? Mistä olet saanut tietoa paikasta ja tapahtumista?
Asuessani Eirassa ja kirjoittessani talohistoriikkia Rehbinderintie 16 luin naapurissa asuneen Juhani Ahon sotamuistelmia. Myöhemmin luin Tuomas Hopun kirjan Vallatkaa Helsinki. Olen myös selaillut Laura Kolben ja Samu Nyströmin Helsinki 1918 -kirjaa. Mutta muutettuani vuosi sitten Taka-Töölöön, en ole ottanut selvää tämän paikan kokemuksista.  

(Kyselyn saatteessa oli vaikuttava kuva sotilaista jugendhuviloiden edessä (Eirassa?). En onnistunut löytämään sitä kaupunginmuseon Finnaan lataamista kuvista. Ilmeisesti Googlen kuvahaun ei ole annettu indeksoida Finnaa? No, selasin haun 1918 läpi ja se vasta olikin mieltä ylentävää.)

Oletko vienyt sisällissodan perintöä eteenpäin? Miten?
Sisällissodan perintö on minusta niin negatiivisesti värittynyt käsite, että koen kysymyksen kammottavaksi. Minusta on oleellista tarkastella tapahtumia mahdollisimman objektiivisesti eikä antaa niiden unohtua. Tässä hengessä selvitin mummoni isän 1918-kokemuksia aikanaan arkistoista ja kirjoista ja kirjoitin ne osaksi elämäkertaansa.

(Siis kysymyksestä tuli mieleen sisällissodan perintö tyyliin "meidän suvussa ei lahtarien/punikkien kanssa veljeillä". Verkkohaulla tuli esiin m. m. Hannu Lauerman kirjan lause "Suomalaisiin ääriliikkeisiin niin oikealla kuin vasemmallakin on vaikuttanut verisen sisällissodan perintö vuodelta 1918." Ei kuullosta positiiviselta perinnöltä, jota olisi tarkoituksenmukaista siirtää eteenpäin.)
Onko sinulla valokuvia, päiväkirjoja tai muuta yksityistä aineistoa sisällissotaan liittyen?
Olisitko halukas luovuttamaan aineistoa kaupunginmuseon käyttöön?
Ei ole.

Ei kommentteja: