keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Kuninkaan palkinnon saaneita

Sanomalehdissä näkyy 1700-luvun lopulla Kuninkaallisen isänmaallisen seuran palkintojen (osa 1, osa 2, osa 3) lisäksi kuninkaan antamia mitaleja erityistä työtä tehneille maanviljelijöille. Edellisistä on olemassa valmis listaus (Aulis Oja: Suomeen saadut Isänmaallisen seuran kunniapalkinnot 1776-1800. Historiallinen arkisto 58 (1962)), mutta kun 1802-projektissa yritin ensimmäistä kertaa selvittää lisätietoa kuninkaallisista palkinnoista, en löytänyt juuri mitään. Enkä totisesti valmista listaa saajista.

Joita oli Suomessa muitakin kuin viime vuonna useasti mainitsemani (viimeksi tässä, kohdassa 4) Matti Hukkanen Rantasalmelta tovereineen. Ainakin seuraavat.

Helsingistä käsin kirjoitettu raportti julkaistiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 18.2.1773. Siinä mainitaan palkitun Rautalammelta seppä ja uudisraivaaja Eric Gustafsson Saarikoski, Laukaalta talonpoika Eric Åranen (Oranen) ja poikansa Eric Ericsson sekä veli Simon Ericsson Leppäveden ja Jyväskylän kylistä. He saivat 11.4.1763 allekirjoitetun kuninkaallisen kirjeen perusteella hopeiset mitalit maanviljelyksen hyväksi tekemästään työstä.



Sanomalehdessä Inrikes Tidningar 24.6.1782 kerrottiin, että Pielisjärven kirkossa 17.2.1782 oli everstiluutnantti ja varamaaherra von Wright pitänyt suomenkielisen (!) puheen, jossa oli moittinut [Yliveto 20.9.2020, sillä tottakai Rantasta oli kehuttu eikä moitittu] talollisen poika Philip Philipsson Rantasta jostain, jota en ymmärrä. Mutta samassa tilaisuudessa varamaaherra oli luovuttanut talonpoika Olof Timoselle kuninkaan myöntämän hopeamitalin Ylikylän tilan n:o 2 hyväksi tehdystä työstä.

Jokioisten kartanon lampuoti Johan Mattsson Lassila Kipun kylästä sai kuninkaan hopeamitalin Ruotsin vallan viime hetkillä. Sanomalehdessä Inrikes Tidningar 15.3.1808 raportoitiin Jokioisten kappelissa pidetystä juhlatilaisuudesta ja mainittiin, että Johanin kaksi poikaa olivat saaneet Jokioisten omistajalta kunniavaatteet (?) raittiudestaan! Tästä raittiuspalkinnosta kerrottiin Åbo Tidningissä 13.9.1800 ja selostuksesta selviää, että vaatekerrat olivat sinistä kangasta.


Ei kommentteja: