perjantai 22. huhtikuuta 2016

Tukholmassa ulkomaalaisena 1918-24

Tukholman kaupunginarkisto on avannut uuden digikokokoelman, joka esittelee 3038 Tukholmassa vuosina 1918-24 maahanmuuttaneena rekisteröityä. Ei ollut kovinkaan yllättävää, että täyttämällä syntymäpaikka-hakukenttään sanan Finland sai tuloksia. Kaikkiaan 253 kappaletta. Lisäys 23.4.2016: Vuokko Pärssinen-Tainion täydentävä kommentti FB:ssä "Kirjoitin perushakuun Finland ja sain 457 tulosta. Tarkennetussa haussa taas kansallisuudella 'finsk' tuli 784 osumaa. "

Selailun perusteella henkilöitä on jonkin verran vähemmän. Anomuksia on jo indeksoitu useampaan kertaan tai niitä on useampia yhdeltä henkilöltä.

Kuten esimerkkipätkästä näkyy monista henkilöistä on olemassa ja digitoitu valokuvat. Poikkeuksellisesti (itselleni, siis) hyppäsin ennen yhdenkään henkilön tietojen avaamista esittelysivulle, jossa kerrottiin kyseessä olevan passittomien ulkomaalaisten rekisteröintitiedot. Esimerkiksi ompelija Johanna Olivia Blom (s. 1.10.1877 Helsinki) oli tullut Tukholmaan jo kesällä 1909, ennen kuin passeja oli Ruotsissa vaadittu.

Pois revitty (tai repiytynyt) valokuva houkutteli avaamaan kutoja Anna Maria Schibortin anomuksen. Hän ilmoitti syntyneensä Tampereella 16.4.1886, olevansa suomalainen, mutta kotipaikkansa Minsk!? Onkohan syntymäpaikka ja kotipaikka menneet lomaketta täytettäessä väärin päin?

Suomalaisia paikanniemiä ei ole normalisoitu ja nimiä ei ole ollut kirjoittamassa suomen kieltä osaava. Eli selailua suosittelen jälleen.  Lisäys 23.4.2016: Pärssinen-Tainion huomautettua isommista määristä, tämä ei kuullosta enää hyvältä. Mutta en keksi parempaakaan, jos haluaa olla varma haun kattavuudesta.

Omalla kohdallani vihoviimeiseltä sivulla odotti "isoin osuma": Viktor Benjam Gestrin, joka oli ilmoittanut syntyneensä Kokemäellä 17.9.1892. Tosin paikkakunta oli varustettu kysymysmerkillä, mutta kastettujen listan tarkistuksen perusteella turhaan.

Gestrin, joka oli puuseppä Ulvilasta ilman kysymysmerkkejä, ilmoitti oleskelusyykseen "Politisk flykting" ja ilmoitti paenneensa Suomesta. Palasin toivorikkaasti hakulomakkeeseen, sillä ensi ajatukseni oli ollutkin, että joukossa olisi poliittisia pakolaisia. Mutta oleskelusyy ei ollut hakukriteerinä, joten todentaminen vaatisi kaikkien osumien läpikäynnin. Ainakin yksi toinen pakolainen oli hakutuloksissani: Lakitieteen opiskelija Mauno Johannes Heimo (s. 24.6.1894 Tampere).

Ja kun kerrankin ilman aasinsiltaa voi käyttää kuvan 1900-luvun Tukholmasta niin tietenkin valitsen Carl Curmanin suuren suosion saaneen otoksen, jonka RAÄ tarjoaa Flickr Commonsissa.


Ei kommentteja: