perjantai 22. huhtikuuta 2016

Digitoituja palovakuutuksia

Centrum för näringslivshistoria mainosti eilen illalla Twitterissä rakentaneensa rakennushistoriallisen tietokannan. Silkasta uteliaisuudesta klikkasin linkkiä. Se toi eteen sivun, joka kertoi kyseessä olevan vuonna 1782 perustetun palovakuutuslaitoksen asiakirjoja vuoteen 1951 asti. 84000 kappaletta.

Enemmistö materiaalista on tietenkin nykyisen Ruotsin alueelta ja tuoreimmilta ajoilta. Suomen läänien alta tietokannasta löysin 242 asiakirjaa - karttoja ja arviointeja. Vakuutettuja kohteita on ehkä sata. Pääosa näistä on isoja kartanoita, ruukeja, myllyjä, kirkoja ja pappiloita. Vähintäänkin paikallishistoriallista tietoa, jos sattuu siltä suunnalta olemaan.

Pääosa suomalaista vakuutuksista on Turun ja Porin läänistä sekä Uudenmaan ja Hämeen läänistä. Yksittäisten vakuutuksien kohdalla kirjoituasut ovat vähän miten sattuu, joten suosittelen käyttämään edistyksellisempää hakua ja sen maantieteellisiä valikkoja ja sitten selaamaan listan läpi.

Lähimmäksi sitä, mitä minun piti olla tekemässä tänä keväänä tulee Helsingin pitäjän Talin dokumentti vuodelta 1787. Joka on myös esimerkki kirjoitusasujen vaihtelusta, sillä tähän liittyvä arviointiasiakirja löytyisi hakemalla Thalia Talin sijaan.
Motiv-ID:DA-2015-002777-k00753003
Mätäjoki? Tarjolla on ripaus isompi kuva, mutta sekään ei ole niin tarkka, että yksityiskohdista saisi täysin selvää. Eikä sivustolla ole (minun nähdäkseni) sanaakaan käyttöoikeuksista tai mahdollisuudesta saada esim. ostamalla isompi kuvatiedosto. Lisäys 14:00. Twiittailtuani aikani Bernadottelandiaan huomasin, etten ollut huomannut linkkiä "Förstora bilden", joka tarjosi lähes lukukelpoisen näkymän kuvaan. Ei kuitenkaan korkealaatuista. (Ei, en kysynyt käyttöehdoista.)

Arviointiasiakirjat sentään ovat käyttöliittymässä, jossa (ainakin testaamani kappaleen) saa suurennettua lukukokoon. Esimerkkinä Espoon Albergan hellan kuvaus ja arvo vuodelta 1801 (Motiv-ID: DA-2015-005144-04000).

2 kommenttia:

Mikael A. Manninen kirjoitti...

Tuo Mätäjoki-suunnitelma löytyy myös kopiona kaupunginarkiston digitoiduista aineistoista. Niitä saa julkaista kunhan mainitsee arkiston. Kuvan saa ladattua suurikokoisena oikean nurkan Lataa-painikkeesta :https://yksa3.darchive.fi/YKSA3/public/archive/HELKA/Resource.action?uri=https://yksa.darchive.fi/resources/document/141269146602500/YAM100211&ref=results&prevSearch=1

Samasta lähteestä löysin nyt myös kartan, joka viittaa siihen, että Mätäjoen uomaa on tosiaan Pitäjänmäessä siirretty virtaamaan nykyiseltä paikaltaan kallion päältä.

Mikael A. Manninen kirjoitti...

Korjaus edelliseen, että kyseessä on tilannetta 1786 kuvaava kartta ja piirustus (ei suunnitelma).