lauantai 2. tammikuuta 2016

Teatterialmanakka vuodelle 1787

Uuteen vuoteen kuuluu vanhojen almanakkojen poisheitto tai arkistoiminen. Ennenkuin poistan koneeltani EOD digitoinneista silmiini osuneen Theatre-almanach, för år 1787 ihmettelen sitä vielä hetken.

Tavanomaiselle almanakalle ominaisesti ensimmäisillä sivuilla on kuukausinäkymät nimipäivineen ja kuunvaiheineen. Näiden jälkeen luetellaan Kongl. Directionen Af Hof-Capellet och Spectaclerne. Ensimmäisenä mainitaan Gustaf Mauritz Armfelt, joka "Bor på Kongl. Slottet".

Sitten Kongl. Musicaliska Academiens Stat, johon kuuluu näyttelijöitäkin. Heillekin ilmoitetaan osoitteet. Yksi asuu kruunun kehruuhuoneella, mikä ei kuullosta kovin loistavalta elämältä. Joissain osotteissa on talon numero, mutta enimmäiseen viitataan talon omistajaan ja kadun nimeen. Myöhemmin listassa on iso joukko kuoron laulajia, joiden osotteita ja etunimiä ei mainita. Kuin ei myöskään figuranttien, jotka lienevät taustatanssijoita.

Lista jatkuu ja jatkuu. Lavastajien joukossa on erityinen Fyrvärkare, joka huolehtii ilotulitusten tapaisista efekteistä? Heti jäljessään on sopivasti sprutmästare eli ruiskumestari.

Vahtimestarit eritellään aitioiden sisäänkäyntien tarkkuudella. Pitää tietää ketä kysyä? Heidän jälkeensä alkaa uusi lyhyempi listaus otsikolla Kongl. Fransyska Troupens Stat.

Kun henkilöt on esitelty almanakka jatkuu listauksella niistä kappaleista, jotka kuninkaallisessa ruotsalaisessa teatterissa on esitetty sen perustamisesta 13.1.1773 alkaen. Minua kiinnostanut esitys ei vedonnut tukholmalaisiin.


Näiden jälkeen on pari sivua kotimaisia teatteriuutisia ja anekdootteja. Jälkimmäisten joukossa perinteinen maalaistollon pilkkaaminen: Tukholmassa ensi kertaa ollut kauppias ei erottanut näytelmän nimeä kaupunkilaisten sukunimistä.

Ei kommentteja: