keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Helsingin laivaliikennettä 1600-luvun lopulla

Genealogiska föreningenin jäsenyydestä pientä lisähyötyä. Jäsenkirjeestään löysin Kungliga Biblioteketin helmikuisen tiedotteen, joka ei ollut muilla kanavilla tullut vastaan. Tai ehkä oli tullut ja olin huomannut vain karttoihin vievän linkin enkä ollenkaan alareunassa mainittua avoimen datan kokoelmaa.

Siihen kuuluu digitoituja sanomalehtiä Post- och inrikes tidningar vuosilta 1645-1705, mistä tietenkin suuresti innostuin. Joku koodaustaitoinen toivottavasti askartelee näille käyttöliittymän, sillä hakemistosta käyttö on melko hankalaa. Tosin Googlen site-rajauksella voi tehdä hakuja  mukana oleviin tekstitiedostoihin, joiden laatuun en vielä perehtynyt.

Testisanalla Helsingfors osumat koskivat Helsingörin ohittaneita laivoja. Ei huono tulos, sillä vaikka terva- ja puutavarakaupasta tiedänkin, tulee siitä todellisempaa sanomalehtitekstillä. Olisin luullut mainintoja löytyvän enemmänkin, mutta joko puhtaaksikirjoitus on puutteellista tai laivat ovat kurvanneet Helsingin jälkeen vielä toisaalle ennen Tanskan salmia. (Joissa kulkeneita laivoja on listattuna myös sivustolla Soundtoll registers online.)

Kesäkuu 1686, tervalasti Göteborgiin
Marraskuu 1686, tervalasti Amsterdamiin
Heinäkuu 1695, helsinkiläinen Lithman vie Amsterdamiin tervaa
Heinäkuu 1696, suolaa Göteborgista Helsinkiin
Syyskuu 1696, puuta ja tervaa Helsingistä Amsterdamiin
Elokuu 1697, Tervaa Helsingistä Amsterdamiin

Ei kommentteja: