torstai 26. maaliskuuta 2015

Hack4fi-päätösgaalasta kotiin palattuani

Tänään palkittiin pari kertaa mainitsemani Hack your heritage -kilpailun parhaat. Töiden takia en ehtinyt töiden ensiesityksiin, mutta pääsin paikalle juuri kun Kansallisarkiston ovia oltiin sulkemassa ja käynnissä oli vapaamuotoisempi esittely.

Sen aikanakin keskityin enemmän tuttavien kanssa juoruamiseen. Joitain mehukkaita juttuja kuulinkin, mutta illan myöhempi alkoholin käyttö on pyyhkinyt ne suureksi osaksi päästäni. Eli se näkyvästi huolissaan ollut henkilö, joka työskentelee usein kritisoimani kulttuurientiteetin parissa voi huokaista helpotuksesta. Olettaen, että olen haukkunut niin montaa asiaa, että en juuri antanut liikaa tunnistetietoja.

Raati päätyi palkitsemaan palautetusta kymmenestä työstä viisi: kolme kunniamaininnalla ja kaksi palkinnoilla. Palkinnoista korkein annettiin sovellukselle Kerttu's Journey, joka oli rakennettu Merimuseon kuva-aineiston ympärille. Englanninkielinen esittelyvideo on YouTubessa. Toivottavasti ideaa päästään kehittämään täyteen käyttökuntoon.

Minä ja pari muuta jäämme odottamaan myös mielenkiinnolla, miten Museovirasto, jonka alaisuuteen Merimuseo kuuluu, tulee tiedottamaan/hyödyntämään tämän avoimen aineiston riemuvoiton. Ottaen huomioon, että mitään muuta Museoviraston piiriin kuuluvaa ei tähän mennessä ole annettu kansan vapaasti räpellettäväksi.

Projektin työryhmä oli monikansallinen, ehdin jutella ainakin itävaltalaisen, venäläisen ja britin kanssa. Britti (Chris Pape-Mustonen) esitteli itsensä historian väitöskirjan tekijäksi. Saimme molemmat iloisen yllätyksen kun kysyin tutkimusaiheestaan. Minä siksi, että populaarin historiankirjoituksen retoriset keinot kuullostivat erittäin kiinnostavalta aiheelta ja hän siksi, että tutkimusaiheensa herätti innostuneen reaktion.

Muista haastatteluistani, juoruamisestani ja keskustelemisestani jäi sen verran mieleen, että kehitystä on tapahtunut ja tullee tapahtumaan. Kunpa vaan kaikesta kuulisi ja pysyisi perillä. Mistä puheen ollen mainittakoon vielä aihe, josta purkauduin pariin kertaan täysin viattomille ihmisille.

Talvisotayhdistys on osana sodan päättymispäivän juhlallisuuksia avannut sivuston www.talvisota.fi eli Talvisodan virtuaalisen tietokeskuksen ensimmäisen vaiheen. Kun kirjoitin siitä promoa Agricolaan ei sivustosta löytynyt tietoa edes yhdistyksen omalta etusivulta. Nyt on pieni maininta. FB:ssä sivustolla on avoin ryhmä, jossa on parhaillaan 43 jäsentä. Siellä sivuston päätoimittaja Ari Raunio toteaa "Voimme vain arvailla mikä olisi kävijämäärä, jos sivustosta olisi tietoa muuallakin kun facebookissa."

Eli jopa talvisotaan liittyvä materiaali tarvitsee markkinointia.

Ei kommentteja: