maanantai 25. elokuuta 2014

Keisarin kesämatkoista

Toissapäiväisen bussiretken järjestäjä suositteli käymään etukäteen Kansallismuseon näyttelyssä Aleksanteri III ja Suomi - Keisarillista kesälomaa. Joten hyödynsin viime torstain Taiteiden yön ilmaisen sisäänpääsyn ja kävin tarkistamassa tarjonnan.

Positiivinen yllätys näyttelyssä olivat venäläiset maalaukset Suomen luonnosta ja ihmisistäkin. Olen ajatellutkin, että Venäjällä voisi olla lisäkuvia menneisyydestämme. Kulumattomia kuvia etsivät voivat siis suunnata hakunsa sinne.

Ikävä, mutta ei yllättävä, puoli näyttelyssä oli se, että se keskittyi vain ja ainoastaan keisaripariin. Ei jälkeäkään interaktioista suomalaisten kanssa. Eli vain ja ainoastaan lomailua.

Virallisista Aleksanteri III:n matkoista ensimmäinen tapahtui kesällä 1885. Sen merkittävä osa sijoittui Lappeenrantaan, josta Kansanvalistusseuran kalenteri 1886 (Kansalliskirjaston Aarteet), julkaisi alla olevat kuvat. Maakuntakirjasto on digitoinut A. Lindhin Muistelmia Keisarillisten Majesteettien käynnistä Lappeenrannassa w. 4.-7.8.1885.  Lisätietoa tapahtumista ja muista keisarillisista matkoista Kaakkois-Suomessa saa Etelä-Karjalan museon verkkonäyttelystä. Lisäksi Blogi Villimiehen jäljillä on julkaissut useita tekstejä, joissa vilahtaa Aleksanteri III Kaakkois-Suomessa.

Ei kommentteja: