maanantai 12. toukokuuta 2014

Mikkelin seudun digitoinnista

Etsin ja löysin muuta kuin etsin. Tällä kertaa kyseessä oli Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelman julkaisu Dostojevskin anoppi ja savustettu hanhi, jossa "FM Jutta Julkunen kirjoittaa Mikkelin seudun historiallisia yhteyksistä Venäjään ja FT Maarit Knuuttila eteläsavolaisista ruokaperinteistä, erityisesti kartanoiden pitoperinteistä".

Kulttuuriperintöohjelmahankkeessa kartoitetaan/kartoitettiin Mikkelin, Hirvensalmen ja Ristiinan alueiden kulttuuriperintöä. Ilmeisesti kyseessä oli vuonna 2012 vedetty projekti, joka ei jättänyt jälkeensä Googlen ulottuville koostetta tuotoksistaan. (Poikkeuksena oppimateriaali, joka on koossa Googlen omalla alustalla.)

Dostojevskin anoppi on julkaistu Issuu.com-sivustolla Mikkelin kaupungin tilillä. Samalla tilillä on vanhempia paikalishistoriallisia julkaisuja ja rohkenen epäillä, että niiden digitointi on ollut osa kulttuuriperintöohjelmaa. Mikkelin kirjaston verkkotietokannan kautta näitä digiversioita ei löydä, joten pahoin pelkään, että kovin pitkälle ei ole mietitty löydettävyyttä eikä pitkäaikaissäilytystä. Toivottavasti tekijänoikeudet on sentään huomioitu.

Joten parasta nauttia niin kauan kuin voi. Tarjolla on
Sekä tuoreempia kulttuuriperintöjulkaisuja
Yksi paikka, johon nämä olisi voitu linkittää on Mikkelin Seutuwiki.  Valitettavasti sen tilaa kuvaa parhaiten viimeisen 30 päivän muutokset, joissa ei ole (tätä kirjoittaessani) muuta kuin spämmisivuja ulkomaan kielellä.

Kuvituksena klassinen yhdistelmä Mannerheim, Mikkeli ja Saksan armeija. Tässä tapauksessa kuitenkin vuodelta 1918, jos hollantilaisen arkiston kuvailutiedot ovat kunnossa. Nationaal Archief/ Fotocollectie Eerste Wereldoorlog

1 kommentti:

Niko L. kirjoitti...

Kiitoksia! Näihin pitää jossakin välissä käydä tutustumassa tarkemmin.