Kurssin toisen luennon aiheena olivat tutkijan ja kentän välinen suhde, refleksiivisyys ja eettisyys. Etukäteislukemistona oli Helena Ruotsalan artikkeli Mie kotona kentällä ja kentällä kotona, josta piti miettiä oman ja vieraan kulttuurin tutkimuksen eroja, hyötyjä ja haittoja. Lukiessa ei tullut mieleen sukututkimus, vaikka Ruotsala kirjoitti nimenomaan tuttujen asioiden tutkimisesta. Sukututkimuksen etnografiset puolet pulpahtivat mieleen vasta kolmannen luennon lukutehtävän yhteydessä, joten tästä enemmän myöhemmin.
Kakkosluennon aiheista minua kiinnosti eniten eettisyys, mutta sitä käsiteltiin vain ylätasolla. Enemmän tuotiin esiin refleksiivisyyttä. Pitäisi miettiä alusta loppuun miten tutkijana vaikuttaa lopputulokseen. Mitä valintoja tekee, miten oma tausta ja arvot vaikuttavat niihin tietoisesti ja mahdollisesti tiedostamatta...
Luennolla käytiin läpi Outi Fingerroosin artikkelin lista, josta kolahti kipeimmin metodologinen reflektio eli "Menetelmien, teorioiden ja käsitteiden määritteleminen ja auki kirjoittaminen". Sillä Genoksessa julkaistu Ulla Koskisen arvostelu Ångerman-kirjastani ei ole vielä ehtinyt unohtua. Olin pyrkinyt lähemmäksi tietokirjaa kuin tiedekirjaa, enkä selittänyt lähdevalintojani yhtään. En kadu valintaani (ja voisin nimetä ainakin yhden tuoreen ammattihistorioitsijan kirjan, jossa on tehty samoin), mutta mietityttää.
Olen lukenut tutkimuksia, joissa metodologista reflektiota on, ja niitä (vanhempia), joista se puuttuu. Fingerroosin ensimmäiseksi listaama itsereflektio on metogologista
harvinaisempaa historian tutkimuksissa. Useimmista tutkimuksista pitää
tekstistä kaivaa vaikuttavia tekijöitä kuten nationalismi,
kielipolitiikka tai poliittiset näkemykset.
Kieltämättä lukemista helpottaa etukäteistieto lähtökohdista, mutta silti ei voi luopua lähdekritiikistä, jonka pitää kohdistua myös reflektioon. Onko se "totta" vai konstruktiota, jonka rehellisyyden voi toisinaan kyseenalaistaa?
Kuvassa filmitähti Helen Twelvetrees. State Library of New South Wales, Flickr Commons. Pitäisiköhän perustaa erillinen blogi, jossa reflektoisin tämän blogin kuvitusvalintoja?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti