perjantai 25. huhtikuuta 2014

Laitisen tapaus

Tuulispäässä 36/1909 oli kansikuvana erikoisesti kehystetty Heino Aspelinin muotokuva Artturi Laitisesta.
Itse lehdessä kuvaa ei selitetä vaan kyseessä oli yleisesti jo tunnettu asia, jossa oli jotain muutakin kuin Laitisen tulo eduskuntaan.

Tausta selviäisi varmaan ajan sanomalehdistä, mutta hyvä tiivistelmä löytyi myös Wikipediasta:
"Laitinen tuli kansanedustajakaudellaan tunnetuksi ns. Laitisen jutun takia. Kesällä 1909 joukko suomussalmelaisia kirkkoherra A. B. Calamniuksen johdolla jätti valituksen kouluylihallituksen Laitisen toiminnasta opettajana. Valituksen mukaan Laitinen oli käyttäytynyt sopimattomasti koulun tyttöoppilaita kohtaan muun muassa suutelemalla tyttöjä sekä saunomalla näiden kanssa ja lisäksi hänen opettajan työnsä oli kärsinyt Laitisen hankkimien useiden sivutoimien takia. Tutkimuksen jälkeen koulun johtokunta pidätti joulukussa 1909 Laitisen virastaan vuoden ajaksi. Päätökseen tyytymätön Kajaanin piirin kansakoulutarkastaja Oskar Wuorisalmi valitti siitä kouluylihallitukseen. Marraskuussa 1910 kouluylihallitus katsoi toteennäytetyksi että Laitinen oli syyllistynyt haureelliseen käytökseen tyttöoppilaitaan kohtaan ja aiheuttanut näin suurta pahennusta paikkakunnalla. Niinpä kouluylihallitus erotti Laitisen kokonaan opettajan virasta."
Päätöksestä ja julkisuudesta huolimatta Laitinen toimi lyhyen kansanedustajakautensa jälkeen opettajana vuoteen 1943 ja vielä eläkkeelläkin 40-luvun lopussa.

Ei kommentteja: