sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Palkittuja opettajia vuonna 1895

"Uudenkaarlepyyn Soklolin kylän, kyläkoulun opettajalle Erik Olinille, joka on syntynyt 1829 samassa pitäjässä, köyhänä talonpojan poikana, ollen ensin karjapoikana. Äiti opetti hänet lukemaan, mutta oppi itse 18 vuotisena kirjoitustaidon siten että lumeen taikka hietaan merenrannalla piirusti kirjoitettujen kantoluettelojen mukaan. Ainoa koulu jossa on käynyt on rippikoulu ja kaksi kuukautta A. Svedbergin koulussa Munsalassa.

Kutsuttiin 1859, jolloin oli 30 vanha, lastenopettajaksi kotikylään, kehitti omasta päästään muistuneen opetustapansa luku- ja kirjoitustaidossa, tuli tunnetuksi ja kulki neljässä pitäjässä kylästä kylään oleskellen 4 viikkoa joka kylässä ottaen 20 penniä viikossa opetuspalkkaa joka oppilaalta. Keskitulo oli 24 vuoden kuluessa 162 mk. vuodessa ja vapaa ruoka.

Hän on opettanut noin 3000 oppilasta lukemisessa, kirjoittamisessa, uskonnossa, raamatun historiassa,luvunlaskussa, maantiedossa, kartan piirustuksessa, laulussa ja piirustuksessa luonnon mukaan. Oppilaat häntä hyvin rakastivat. Hän oli naimaton. Herätys hänen nuoruutensa aikana synnytti häneen harrasta jumalanpelkoa. Ainoa julkinen tunnustus, mikä hänen osakseen on tullut, on, että hän on saanut Raamatun lahjaksi. — Kansakoulu ja seminaari tulevat täydentämään hänen vaatimatonta työtään; heinäkuulla 1892 täytyi hänen heikkonäköisyyden ja kivuloisuuden takia lopettaa opetustoimensa palveltuansa kansaansa nöyryydessä 32 1/2vuotta."
(Verkossa luettavissa J. L. Birck: Erik Olin och hans byskola. En österbottnisk tidsbild från 1800-talet  )
"Toinen kunniapalkinto annettiin Miina Aalbergille, joka 25 vuotta on ollut kiertävänä opettajana Kalvolassa, ja joka on vanhanpuoleinen, varaton, kristillismielinen vaatimaton ja vähän huomattu. Tarkempia elämäkerrallisia tietoja hänestä ei vielä voida antaa."

Tekstilainaukset: Uusi Suometar 15.1.1895
Tunnelmakuva Tuulispää 1.12.1905 Antti Faven
Tausta: Tammikuun 14 p:vän rahasto

Ei kommentteja: