sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Tammikuun 14 päivän rahasto

Vuoden 1895 alussa Kansanvalistusseura sai Zacharias Topeliukselta tämän syntymäpäivän mukaan nimetyn rahaston, jonka pääoma oli 10 180 markkaa. Lahjakirjan mukaan
Koroista annetaan vuosittain 14:na tammikuuta vuodesta 1896 alkaen neljä — mahdollisesti useampikin — muistolahjaa, jokainen 100 markan suuruinen, varattomille, vanhoille, ansiokkaille suomea tahi ruotsia puhuville mies- tai naisopettajille, jotka yksityis- tahi julkisissa kouluissa ovat antauneet kristillisen kansanvalistuksen palvelukseen eivätkä ennen ole tulleet palkituiksi millään julkisella tavalla. (Uusi Suometar 15.1.1895)
15 vuotta myöhemmin todettiin, että
Kansanvalistusseuran arkistoon on kerääntynyt jo suuri joukko kansanlasten vanhojen opettajain elämäkertoja, joita jälkimaailma varmaan liikutuksella lukee, Eivät ole nämä köyhien lasten köyhät opettajat palkitut eivätkä autetut niillä muistopalkinnoilla, joita muutamat heistä ovat saaneet. Jotakin muuta ovat he itse tarkottaneet työllänsä ja jotakin muuta tarkoitavat suuren runoilijavainajan kunniakirjatkin, Varmaan iloitsisivat opettajat ja heidän ystävät vainajainsa enin siitä, jos heidän uskollisuutensa, nöyryytensä ja kunnollisuutensa säilysivät heidän oppilaissaan, joita on niin suuri osa Suomen kansaa. (Suomalainen Kansa 14.1.1910)
Oikeassa tekstin kirjoitus on liikutuksesta, joka ainakin itseni valtasi kun luin sanomalehdissä julkaistuja minielämänkertoja. Koska rahasto ja opettajat ovat tainneet sittemmin unohtua, julkaisen ensi sunnuntaista alkaen rahastosta palkittujen tietoja sanomalehtiin ja jossain määrin kirkonkirjoihin nojautuen. Kuvauksia olisi voinut laajentaa myös tekstissä mainituilla hakemusasiakirjoilla, määrällisestikin. Kävin tarkistamassa Kansallisarkistossa, että Kansanvalistusseuran arkistossa aineisto on tallessa, mutta jätän sen odottamaan tutkijaa, joka on kiinnostunut tietämään lisää esim. suomenkielisestä, naisvaltaisesta ja omaehtoisesta kontribuutiosta kansamme sivistämiseksi 1800-luvulla.

(Paikallis- tai henkilöhistoriallisessa tiedon tarpeessa oleville arkistovinkkeinä a) Jokaisen vuoden aloitti luettelo nimistä ja paikkakunnista ja b) samasta henkilöstä on voitu lähettää anomuksia useampana vuonna.)

Kuva Topeliuksesta SLS:n Flickr-tililtä

Ei kommentteja: