lauantai 24. elokuuta 2013

Topeliuksen luennolla

Aikaisemmin kerroin täällä Helmi Krohnin kirjan Kulissien takaa. 20 suomalaisen näyttelijän lapsuus- ja nuoruusmuistoja (1924) pohjalta Axel Ahlbergin sukutaustasta. Ennen näyttelijäksi päätymistään Axel (ja veljensä Adolf Johan) opiskeli Helsingin yliopistossa. Krohnin tekstiin, arvatenkin Ahlbergin haastattelun tai muistelman perusteella, on opiskeluajasta päätynyt kuvaus, jonka ansiosta pääsen vihdoinkin käyttämään yhtä SLS:n Topelius-kuvista Flickr:stä. (*) Topelius oikealla leikattu tästä valokuvasta vuodelta 1863.

Noin kymmenen vuotta myöhemmin Suomen historian luennolla...
Oli parhaillaan markkinat, ja suurin osa ylioppilaita piti markkinalupaa, niin ettei luentosalissa, Topeliuksen astuessa sisään mustassa takissaan ja tavanmukaisessa valkeassa kaulaliinassaan, ollut kuin kaksi kuulijaa, Axel Ahlberg ja eräs toinen. Siitä huolimatta Topelius piti luentonsa puhuen niin lämpimästi ja mieltä liikuttavasti isänmaan rakkaudesta, että Ahlberg, joka oli aikonut tehdä muistiinpanoja, ei kyyneleiltään saanut sanaakaan kirjoitetuksi.
P.S. 1 Suomen, Venäjän ja Pohjoismaiden historian professorina Topelius on mukana Robert Alfred Renvallin kirjassa Biografiska anteckningar öfver det finska universitets lärare, embets- och tjenstemän (1869), jonka Google on digitoinut.

P. S. 2 Vetamix-surffauksessa olen ottanut talteen linkit På upptäcktsfärd med Zacharias Topelius, Topelius sommarhem efter renoveringen ja Zacharias Topelius

(*) Tosin tämä kirjoitus on odottanut julkaisemistaan niin kauan, että ehdin esittää kuvia jo Enni Mustosen Paimentyttöä esitellessäni.

Ei kommentteja: