torstai 29. joulukuuta 2011

Selailin Sukutietoa

Olen viettänyt lomaviikkoa ja ehtinyt käymään Kansallisarkistossakin. Sen kirjastosta löytyi tuore Sukutieto 4/2011, jota ehdin vilaista sen verran että huomasin

... SSS:n hallitusesittelyssä joka ikisellä olevan tittelin. Useimpien kohdalla epärelevanttia, minusta.

... Arkistolaitoksen järjestävän sarjan esityksiä sähköisistä palveluistaan. Ilmoitus aikanaan toivottavasti myös Arkistolaitoksen sivuilla, josta voisin sen vaivattomasti kopsata Agricolan tapahtumakalenteriin. Toistaiseksi ei löydy, mutta Vaasassa näköjään helmikuun alussa arkistoesittely tarjolla.

... TV-sarjan Kuka oikein olet alkavan Yle:llä 7.1.2012 (ekan jakson promoteksti). Formaattihan ei ole amerikkalainen vaan brittiläinen, mutta ilmeisesti Suomessa näytetty vain yhdysvaltalaiset jaksot? Toivottavasti ei kuitenkaan ole tehty toteutusta niitä seuraten, sillä brittiläiset ovat huomattavasti parempia. Niitä olen jaksanut katsoa DVD:ltä kerta kerran jälkeen, miten mahtaa käydä suomalaisten kanssa? Kun ei ole edes televisiota. (Kirjoituksiani Who do you think you are -sarjasta tässä ja tässä.)

... tekstin "Unohdetut kirkonkirjat", johon oli jo ehditty SukuForumin puolella viitata. Ajatus Isovihan ajan ruotsalaisten kirkonkirjojen hyödyntämisestä oli erinomainen muistutus. Mutta kun lopussa haaveiltiin niiden järjestelmällisestä läpikäynnistä ja Hiskin täydentämisestä, niin kannattaa muistaa, että MAP-kirkolla on käynnissä ruotsalaisten historiakirjojen indeksointi melko laajalta alueelta. Olen siitä itse jo päässyt hyötymään nimenomaan isonvihan aikaa koskien. Valitettavasti he eivät kirjaa kastekummeja, joista olisi pakolaisten jäljittämisessä suuri apu. Mutta harvemminhan niitä on Hiskiinkään kirjattu.

... hieman hajanaisen mutta mielenkiintoisen tekstin romanien kirkonkirjoihin merkitsemisestä tai merkitsemättä jättämisestä.

Hajanaisesti itsekin totean, että käsityömuseon sivuilta löytyy virtuaalinäyttely Tie romanien elämään. Hanna Konttisen pro gradu on "Ettei kiellä kiertämästä, neuvo niille muuta työtä" : kuva romaneista 1800-luvun loppupuolen ja vuosisadan vaihteen suomalaisessa kaunokirjallisuudessa ja sanomalehdissä . Olli Långin pro gradu puolestaan Romanien lähtö Pankakoskelta vuonna 1956. Konflikti Pielisjärven romanien ja Pankakosken tehdasyhteisön välillä.

2 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

On Suomessa tullut ainakin yksi kausi brittien Who do you think you are -ohjelmaa. Taisi olla AVA:lla. Siinä oli esim. komisario Lewisiä esittävä Kevin Whateley. Nyt hiljattain tuli uusintana yksi näistä Amerikan versioista, se missä Brooke Shields seikkaili Italiassa ja Ranskassa ja Susan Sarandon mietti isoäitinsä salattua tanssijatarelämää).

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Whateley-jakso on lempparini, upeita lähteitä ja ympäristöjä.