Ruotsissa vietettiin neljä pääsiäisjuhlapäivää aina vuoteen 1772, jolloin kolmas ja neljäs pääsiäispäivä lakkautettiin; Suomessa tapahtui tämä lakkauttaminen paljoa myöhemmin, sillä vanhoissa virsikirjoissa on, kuten tiedämme, olemassa tekstit neljää joulu- ja pääsiäispäivää sekä samoin neljää helluntaipäivää varten.Mitä lyödään vetoa, että työnantajat olivat asialla kun näitä vähennettiin? Sitä voisi kyllä ryhtyä ihan minkä tahansa uskonnon kannattajaksi jos vaan saisi lisää pyhäpäiviä. Vietettäväksi vapaasti tietenkin, eikä kirkossa kykkien.
Ei auta itkeä mennyttä, juhla on ohi. Joulua ennen en ehtinyt siivoilla, joten nyt hieman jälkijättöisesti puhelimeni äänitiedostojen putsailua.
BBC:n mainiossa tilasto-ohjelmassa More or less kerrottiin jaksossa 16.12.2011 keskiaikaisesta laskuopin kirjasta, jolla Eurooppaan levisi meidän koulussa oppimamme tapa kertoa ja jakaaa lukuja. Eli keskiajan ihmiset olivat oikeasti erilaisia - eivät osanneet laskea!
60-Second mind kertoi lasten käsityksestä omistamisesta. Kokeellisesti on todettu, että kolmivuotiaat ymmärtävät ihmisen tekemät esineet "omistetuiksi" mutta huomattavasti harvemmin luonnossa esiintyvät asiat kuten lehdet tai kävyt. Tässä voisi olla aineksia maan omistamisen historian parempaan ymmärtämiseen?
60-Second Science kertoi jo melko kauan sitten, että nykykulttuuri kertoo maan historiasta. Jos maassa on ollut pahoja ympäristökatastrofeja tai valloituksia, on nykykulttuuri todennäköisesti "tiukka" eli ei hyväksy poikkeamisia sosiaalisista normeista. Hallinto autokraattinen eikä kansalaisvapauksia. Stressittömämpi historia puolestaan johtaa vapaampaan kulttuuriin, jossa on enemmän oikuksia ja avoimuutta. Tulos perustui noin 7000 ihmisen haastatteluuun 33 maassa. Minuutin jutusta ei selvinnyt millä aikajaksolla asiaa oli ajateltu.
Joka on merkityksellistä, sillä kulttuurithan muuttuvat. Muutoksesta ja sen analysoinnista oli kyse Engines of our ingenuity jaksoissa Cultural climate and invention sekä Revisiting stirrups. Ja myös jaksossa Culturomics. Googlen digitoimat tekstimassat antavat uusia mahdollisuuksia analyysiin. Lisää on tulossa. BBC:n Four thought -sarjassa 21.12. James Lange kertoi huumeenkäytön tutkimisesta YouTube-videoiden kautta. Toistaiseksi liikkuvaa kuvaa analysoidaan ihmisvoimin, mutta automatiikka on tulossa. Ja aikanaan nämä videot ovat osa historiantutkimusta.
Samassa sarjassa Anthony McGowanin puheenvuoro 14.12. käsitteli hyvyyttä ja pahuutta sekä näiden analysointia tapahtumahetkellä tai kauan sen jälkeen. Aihetta ajatuksiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti