maanantai 24. tammikuuta 2011

Tarvitaan lukkari, vai tarvitaanko?

Inrikes tidningar julkaisi 9.11.1796 yllä olevan työpaikkailmoituksen. Jämsän pitäjän Korpilahden kappelin lukkari O. J. Appelroth oli tullut niin vanhaksi ja sairaaksi, että työtä tekemään tarvittaisiin uusi lukkari. Taitavien hakijoiden sopisi ilmoittautua tammikuun loppuun mennessä.

Tähän asti kuullostaa lupaavalta. Mutta sitten, kerrassaan rehellisesti, paljastetaan, että Appelrothin poika on ollut isänsä sijainen jo monta vuotta ja nauttii seurakunnan täyttä rakkautta ja luottamusta. Kannattaako tuhlata paperia ja mustetta hakemuksen tekoon?

Lukkari Otto Johan ei loppujen lopuksi kuollut sairauteensa, hän hukkui 2.7.1798 58-vuotiaana (Hiski). Hermosairauteen kuoli samanniminen 48-vuotias lukkari 18.11.1817. Arvatenkin tämä oli tuo seurakunnan rakastama poika, joka sai isänsä viran. Ainakin hän oli paikkakuntalainen sillä Korpilahden puhtaaksikirjoitetusta lastenkirjasta löytyy vuonna 1769 syntynyt Otto Johan Appelroth sisaruksineen.

Hukkumalla kuolleen Otto Johanin vanhemmista toteaa Kari Kukkanen SukuForumilla:
Havaitsin ongelman koskien Korpilahden lukkaria Otto Johannes A:ia. Aloin "kysellä perään" koska hänen isänsä olisi Collianderin Paimenmuistion mukaan papinapulainen Isaac A., mutta tämä olisi ollut vain 20-vuotias ja lukiolainen, kun hän sai pojan Otto Johannes 29.6.1741. Toinen epäselvyys johtuu siitä, että myös toinen poika olisi nimeltään Otto, nimittäin Otto Magnus, syntynyt 11.5.1764 Hollolassa?

Ratkaisu tähän ongelmaan on, että on olemassa vielä yksi sotilashenkilö nimeltään Appelroth, nimittäin korpraali Otto Johan A., joka eli Kolloisten talossa Haldian kylässä Luopioisten kappelissa Hämeessä, lähellä Hl. Koskea. Olisiko tämä Isaacin, Salomonin och Larsin neljäs veli?

Hän oli naimisissa Margareta Tuomaantyttären kanssa (vihitty Pälkäneellä 26.12.1739) ja sai tämän kanssa pojan nimeltä Otto Johan synt. 29.6.1743 Luopioisissa. Ero Collianderin mainitsemaan syntymäpäivään on tasan kaksi vuotta. Eli kuukausi ja päivämäärä ovat samat.

Korpraali Otto Johan Appelroth kuoli 13.12.1764 Luopioisissa 49 vuotiaana, eli hän olisi syntynyt n. 1715, ja sopisi hyvin Appelrothin veljessarjaan. Ainoaksi kysymysmerkiksi jäisi maininta Luopioisten rippikirjassa 1744-57, jossa korpraalin perheessä löytyy 'Lisa Mickelsdotter mor'. Tarkoittaako merkintä Otto Johanin vai hänen vaimonsa äitiä?

Pälkäneen rippikirja 1736-42 selvitti ongelman. Margareta Tuomaantytär löytyi sivulta 81 jossa hän oli vanhempiensa Pohjalahden Siukolan isännän Tuomas Jaakonpojan ja tämän vaimon Beata Juhontyttären kanssa ja hän muutti sieltä Tossaan. Sivulla 56 Lovensalon kylän Tossassa löytyi sotilas Otto Danielsson Appelroth vaimonsa Margaretan kanssa ja heti näiden alapuolelta 'gl. korpralen Daniel Korpilain och ho. Lisa Mickelsdotter'!

Siis Korpilahden lukkari ja hänen jälkeläisensä kuuluvat hämäläiseen sukuun eivätkä kersantti Olof Appelrothin perheeseen.

Ei kommentteja: