keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Wikittelyä sukututkimuksellisesti

Kansainvälinen Wikipedia täytti tällä viikolla 10 vuotta. Kuuntelin BBC:n radio-ohjelman aiheesta ja vedin taas kerran herneen nenään. Haastateltiin jotain skeptikkoukkelia, joka innovatiivisesti jankkasi, että "kun ei Wikipedian tietoihin voi luottaa". Pönttö! Kaikki esitetty täytyy kyseenalaistaa! Ei ole mitään tietolähdettä, jonka esittämä on aina totuus. Sillä mistään asiasta ei edes ole olemassa yhtä totuutta, vaan...

No, rakentavampaan asiaan wiki-ympäristöistä. SSHY:n Digi-wiki on tuoreiden muutosten listan perusteella tehohoidon tarpeessa (8 muutosta 30 päivän sisään). SSS etsii omille wikisivuilleen moderaattoreita, muistaakseni toista kertaa.

Ruotsissa on valtakunnallinen sukututkimusjärjestö perustanut kokonaisuuden Wiki-rötter. Sen julistettiin joulukuussa olevan "redan en succé". Tätä kirjoittaessa siinä ei kuitenkaan ole sivua suomalaisesta sukututkimuksesta, joten työtä on vielä jäljellä. Hyvä vauhti päällä, yli 500 muutosta 30 päivän sisään. Lahden länsipuolellakaan eivät kaikki juo kahvia samassa pöydässä eli löytyy myös toinen sukututkimuswiki: GeneaWiki (8 muutosta 30 päivän sisään.) (Edellinen wikikatsaus tässä blogissa oli näköjään 26.7.2009 . Tuolloin Ruotsissa oli GenWiki, joka ei ainakaan enää tätä kirjoittaessa aukea. )

Amerikkalaisillakin on (tietenkin) useampi sukututkimuksellinen wikipedia. MAP-kirkon Family search on siirtänyt sukututkimuksen taustainformaation wiki-muotoon. Ruotsilla on hiano portaali ja Suomen sivu on, sanoisinko, alkutekijöissään. Jostain on muistilappuuni löytynyt Familypedia, jonka tausta jää pikaisella vilaisulla epäselväksi. Kaupallisen Ancestry.com:n wiki on kaikille vapaa.

Eli jos olisi hinkua tietojen jakamiseen, foorumeista ei ole puutetta. Wikien rasittavin puoli on, ettei niitä voi repostella tuntematta pistosta omatunnossa. Mikään ei estäisi osallistumista yhteiseksi hyväksi tehtävään työhön.

Mutta kun surffaus on helpompaa... Wikimedian etusivulla osui silmiin Wikibooks, jonka suomenkielisestä Wikikirjastosta löytyy kokonaisuus Suomen historia. Ala-asteikäisille suunnatun osuuden lopusta opin, että
Suomen historiasta on kirjoitettu monta kirjaa ja artikkelia. Ilmeisesti kukaan ei tiedä tarkalleen kuinka monta niitä on.
Blogi-idealistallani on paluu Hikipediaan, mutta tämä lainaus siis Wikipedia-tuotantoa.

Ei kommentteja: