tiistai 4. tammikuuta 2011

Katsoa saa, saako koskea?

Kurkkasin Sukuhakuriin, jossa kysymys kuului:
Voiko sukuaan koskevan kirkonkirjasivun julkaista blogissan asiaa koskevan tekstin ohessa? En ole oikein varma kun ajattelen että pitäisikö kysyä ensin lupa jostain.
Tähänkin blogiin viitattiin keskustelussa, joten minun varmaan pitäisi tietää oikea vastaus. Hämärän muistikuvan perusteella löysin postilaatikostani vuoden 2008 lopussa Vuorelan Juhan kanssa asiasta käydyn viestinvaihdon, jonka jälkeen kysyin asiasta SSHY:ltä. (Tuohon aikaan rippikirjan kuvia ei ollut kuin heillä.) Mielestäni sain vastauksen "Tottakai saa käyttää", mutta eihän sitä tietenkään löydy mistään.

Eikä paljoa lämmitä, vaikka jossain postilaatikossani edelleen olisi. Tällaiset asiat pitäisi olla esillä kyseisellä sivustolla. Joten tarkastetaan tilanne.

SSHY. Etusivulla "125 vuotta vanhemmat kirjat ovat kaikkien vapaasti tutkittavina. " Eli saa katsoa, mutta saako kopioida ja uudelleenjulkaista? Kaikki linkit vasemmalta auki, ei sanaakaan asiasta.

Arkistolaitoksella on asioiden mietintään käytetty aikaa ja toisin kuin SSHYllä, palkattuja työntekijöitä on pitkin käytäviä. Viime vuoden uudistuksia digitaaliarkistossaan oli painike, jolla saa tallennettua kuvan jpeg-muodossa. Tämä viittaa siihen, että näin saa tehdä. Mutta saako tiedostolle tehdä muuta kuin tallentaa? Lupaavin paikka vastauksen löytämiseen vaikuttaisi olevan Käyttöohjeet, joka ohjeistaa tallentamisen, muttei sano sanaakaan kuvien käytöstä. (Saman voi sanoa arkistosaleissa itse otetuista kuvista, joista annetaan ohjeistusta vain ottamiseen, ei käyttöön.)

Mikä ei ole erikseen kiellettyä on sallittua? Mielummin tuonkin näkisi selkeästi auki kirjoitettuna. Rohkenen epäillä, ettei käyttöön ole esteitä, sillä olen tänne kopioinut kuvia jo suhteellisen paljon, tiedän Arkistolaitoksen työntekijöiden niitä täällä nähneen eikä kukaan ole reklamoinut.

Minkä kunniaksi esille ote kartasta "Helsinki ympäristöineen. 173. jalkaväkirykmentin ja 9. reservin jalkaväkipataljoonan sijoitus " polulta Karttakokoelmat > Vanhempi kartta- ja piirroskokoelma > Kartat > ja samalla ilmaan hento toivomus, että tulevaisuuden kehitys tuo metadatan kuten VUOSILUVUN samaan käyttöliittymään kuin digitoidun kartan.

2 kommenttia:

Juha kirjoitti...

Minä ainakin tulkitsen asian siten, että jos joku ei ole erikseen kiellettyä se on sallittua.

Mutta esim. Digiarkiston jäsenpuolelta löytyviä juttuja en julkaise

Juha kirjoitti...

Kansallisarkiston usein kysytyistä kysymyksistä saa vastauksen kysymyksiin: "voinko tallentaa digitaaliarkistosta aineistoja omalle koneelleni?" ja "voinko julkaista digitaaliarkistosta tallentamaniani asiakirjoja?"

Vastaukset voi käydä lukemassa osoitteesta:
http://digi.narc.fi/digi/FAQ/