keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Metsäteollisuuden historia on mielenkiintoista!

HY AY 2010-2011, Hhs127 Talous ja talouspolitiikka

Avoimen yliopiston opintojen johdosta kannoin kirjastosta kotiin Markku Kuisman tiiliskiven Metsäteollisuuden maa. Kirjan, johon en ikipäivinä olisi vapaaehtoisesti koskenut.

Mutta nyt luin. Rehellisyyden nimessä, en ihan kokonaan. Mutta sen verran, että kiinnostuin aidosti ja ihka ensimmäistä kertaa metsäteollisuuden historiasta. Ja taloushistoriasta.

Kuisma kirjoittaa erinomaista tekstiä (enkä muistaakseni ole ensimmäinen tämän todennut). Hän lähti liikkeelle selvästä tutkimuskysymyksestä ja avasi talouden dynamiikan hienosti ja kiinnostavasti. Erityisesti kun mielessä oli oma tutkimusnäkökulma (lue: esseen työotsikko) historia Suomen maaseudulla(kin) 1600-luvulta 1800-luvun loppuun aukesi aivan uudella tavalla.

Hyvin todennäköisesti samat asiat on esitetty muissa käsissäni käväisseissä kirjoissa, mutta eivät ole menneet jakeluun. Rahaverotuksen vaikutukset, isojaon merkitykset ja maailmantalouden heijastukset Suomeen ovat nyt niin kristallinkirkkaita päässäni, että toivon saavani ne sieltä levitettyä kymmenelle liuskalle. Ihan piakkoin.

1 kommentti:

Reija kirjoitti...

Kuisma todella on erinomainen kirjoittaja. Ja metsäteollisuus ja sen seurannaisvaikutukset Suomen historian ydintä. Hienoa että innostuit - siitäkin. :)