tiistai 22. kesäkuuta 2010

Ukkonen iski Iisalmessa ja Kuopiossa 1761

Inrikes tidningar päiväyksellä 7.9.1761 sisälsi useampia raportteja ihmisistä, joihin oli iskenyt ukkonen. Iisalmen Väisälämäen kylässä talonpoika Petteri "Päskäläm" oli ollut vaimonsa kanssa kyntämässä ruiskaskea 15.7.1761. He eivät hakeneet suojaa ukkoskuuron tullessa ja osunut salama poltti miehen kasvot ja vaimon kasvot, rintamuksen ja vaatteet niin ettei häntä voitu tunnistaa. Mukana olleet kaksi lasta olivat tarpeeksi kaukana vanhemmistaan ja säilyivät vahingoittumattomina.

Iisalmesta ei ole säilynyt haudattujen listaa vuodelta 1761, joten sieltä onnettomuuden uhreja ei voi etsiä. SSHY:llä on onneksi rippikirjassa 1759-1765 hakemisto, joten pariskunta on helppo paikantaa sivultaan. Petter oli kuollessaan 28-vuotias ja vaimonsa 30-vuotias.

Samana päivänä oli Iisalmen Ollikkalan kylässä talonpojan vaimo Margareta Korhotar ollut ulkosalla lypsämässä karjaa ja sai myös osuman salamasta.

Samana kesänä oli Kuopion Kasurilan kylässä Anders Pasanen muutaman muun kanssa kaskipellolla töissä. Ukkoskuuron tullessa Anders oli ottanut suojaa kallion läheisen puun alta, josta hänet löydettiin pahasti palaneena ja kuolleena. Hiskiin tallennettujen tietojen mukaan tämä tapahtui 17.7.1761 ja Anders oli 43-vuotias.

Ei kommentteja: