torstai 24. kesäkuuta 2010

Suomen passiviraston arkisto?

Saatuani satikutia aikaisemmista Arkistolaitoksen digitaaliarkiston harhailuista, niin tehdään nyt sitten passiviraston suhteen parhaan mahdollisen tavan mukaisesti eikä hypätä suoraan kuviin. Jotka vihdoin aukeavat, toisin kuin talvella yritettyäni.

Arkistolaitoksen Portti sisältää toistaiseksi vain linkin digitaaliarkistoon. Tulipahan tarkistettua. Digitaaliarkistossa linkki Vakkaan eli "linkki arkistotietokantaan". Kyseisestä näkymästä saa käsityksen, että kyse on inkeriläisistä. Tarjolla on kaksi linkkiä: Arkistonmuodostaja ja Sarjat. Arkistonmuodostaja tarjoaa vaihtoehtoisia nimiä ja linkin takaisin. Sarjojen listassa tietenkin samoja otsikoita kuin digitaaliarkistossa, mutta ei kuvausta sisällöstä. Olo on tyhmä, sillä tiedän, että pitäisi löytyä sivu, jossa on arkiston sanallinen kuvaus. Vakan etusivulle ja haku "Suomen passivirasto"... ei auta itku markkinoilla, kyllä se oli se ensimmäinen sivu, joka sisälsi kaiken "kuvauksen".

Seuraavalla tasolla digitaaliarkistossa on tarjolla Pitäjänkirjat ("Pitäjittäinen luettelo passinhaltijoista perheineen", 1848-1903), Pitäjänkirjojen hakemistot (1848-1903), Passinhaltijain kortistot ("Sisältää henkilötietojen lisäksi perusasiakirjan numeron.", 1904-1918), Passiviraston organisaatiota ja toimintaa koskevat aktit ja asiakirjat ja Suomi-Seuran kortisto ("Suomi-Seuran toimesta perusasiakirjoista (Fa-sarja) laadittu aakkosellinen henkilökortisto. Sisältää henkilötietojen lisäksi perusasiakirjan numeron. Kortiston käyttö ainoastaan yksikön luvalla.")

Suomi-Seuran kortisto kuullostaa hauskimmalta, mutta Vakan puolelta löytyneen kommentin lukemisen jälkeen ei ollut yllättävää, ettei kuviin pääse käsiksi. Passinhaltijain kortistojen rajavuodet tuoreita... "Aineisto ei ole vapaasti käytettävissä. " ei siis yllätä.

Mutta pitäjänkirjojen hakemistot aukesivat. Vanhemmassa päässä tarjolla Pitäjänkirjojen hakemisto 1848-1870 (Bac:1a) ja Pitäjänkirjojen hakemisto 1848-1870(Bac:1b). Ensiksi mainittuun on tehty hakemistosivu, josta selviää, että sivut (nyt kuvat) on aakkostettu sukunimen alkukirjaimen mukaan, mutta sekaisin sen jälkeen ja että henkilönimen perässä on sidoksen tunnus ja sivunumero. Avuliaasti myös kerrotaan, että kaikki pitäjänkirjat eivät ole säilyneet.

Vihdoin varsinaiseen testaukseen. Aloin haravoida H-kirjanta mahdollisen Hohenthalin bongaamiseksi. Mutta heti ensimmäiseltä sivulta löytyi toinen tuttu sukunimi, joten testikappaleeksi päätyy
Sidosta etsimään. Pitäjänkirjat aukeavat eteeni ilman roomalaisia numeroita tai kapitaalikirjaimia... Pitäjänkirja 1848-1869 (Bab:4a) on signumiltaan lupaavin. Mutta se on "Viipurin lääni, IV D". Eli kun muistetaan, että lähdin harhailemaan hakemistoon rajavuosilla 1848-1870, avattavana on 10 yksikköä. Pianhan nuo tarkistaa ja ilahduksella huomaa, että kuhunkin on tehty hakemistosivu, jolla voi hypätä suoraan pitäjätasoon esimerkiksi Mikkelin läänissä.

IVA on Viipurin lääniä ja Adeleide löytyy sivulta 431. Mimmi on syntynyt Serafia Herkepaeuksen aviottomaksi tyttäreksi 14.11.1839 ja saanut todistuksen avioliittoa varten 1862. Ja passeistakin on varmaan jotain tietoa, en vaan osaa tulkita.

Pitäjänäkökulmasta kokeiluun Veteli Vaasan läänistä. Koko "vanha" Kokkola samassa, mutta näppärä olisi tästä nähdä kokonaistilanne paikallistasolla. (Varsinkin jos olisi parempi ymmärrys siitä mistä passeista tässä on kyse.) Kaustislaisella torpparilla oli hämärästi tuttu nimi, joten poimitaan hänet visuaaliseksi esimerkiksi yksittäisen henkilön tiedoista:
P.S. Etten jäisi epätietoiseksi, otin Googlen käyttöön. Genoksen artikkelista löytyi viite "Pietarissa toimineen Suomen passiviraston tuli lähettää kuvernööreille luettelot Venäjällä oleskelevista Suomen kansalaisista. Vrt. Max Engman, Finska passexpeditionens arkiv som personhistorisk källa. Genos 1979, s. 57-58. " Engmanin artikkeli ei valitettavasti kuulu verkossa vapaasti luettaviin, mutta tästä ja muista verkko-osumista päätellen kyse on "Venäjällä oleskelevista Suomen kansalaisista".

Ei kommentteja: